Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Byggföretag är sega överlevare

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Funderar du på att starta eget är det en bra idé att satsa på byggsektorn. Av alla företag som startade i branschen år 2003 hade 73 procent överlevt tre år senare. Resultatet är bättre än för andra typer av företag. Överlevnadsgraden påverkas också av om det är män eller kvinnor som ingår i företagsledningen.


Knappt 36 500 företag nystartade år 2003. Av dem hade cirka 24 500 överlevt tre år senare. Byggnadsverksamhet visade sig vara en mer lukrativ bransch än de flesta andra. Endast de som startat företag inom transport och kommunikation hade en bättre utveckling. Slutsatsen dras av Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS).

- Byggindustrin har ofta legat högt när vi har gjort den här typen av undersökningar. Överlevnadsgraden kan ha att göra med att byggföretag ofta startas av entreprenörer som har tidigare erfarenhet från branschen. De som har erfarenhet klarar sig bättre än andra, säger Lars Sundell på ITPS.

I snitt låg överlevnadsgraden bland alla nystartade företag på 67 procent. Byggbranschens 73 procent överträffas bara av transport- och kommunikationssektorns överlevnadsförmåga på 77 procent. Kategorierna företagstjänster, personliga tjänster och varuhandel har haft det allra kämpigast. Bland dem hade bara 66 procent av dem överlevt tre år efter start.

- Branschtillhörighet är den viktigaste faktorn för överlevnad. Därutöver har det även visat sig att storleken på företaget spelar roll, säger Lars Sundell.

Företag med flera personer i ledningen har det lättare. Allra bäst odds att leva vidare hade företag med både män och kvinnor i ledningen. Av dessa överlevde 79 procent, medan bara 67 procent av de helt mansdominerade företagen fanns kvar efter tre år. Företagare med utländsk bakgrund slås lättare ut än svenskfödda.

- Generellt sett är det få kvinnor som startar företag inom byggverksamhet. Det finns även en viss överrepresentation av svenskfödda.

ITPS studie visar även på regionala skillnader. Bäst gick det för nyföretagarna i länen Kronoberg, Jämtland och Västerbotten. Sämst för skåningar och västgötar. Jämfört med föregående undersökning som gjordes 2001 visade det sig att Jämtland och Norrbotten var de största framgångsraketerna. De hade den största positiva förändringen i överlevnad.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.