Jämställdhet
Byggherre kan ersättas med byggaktör
Publicerad: 2 juni 2017, 12:10
Miriam Nordfors, verksamhetsutvecklare på planavdelningen på Stockholms stads stadsbyggnadskontor. Foto: Lennart Johansson
Byggherre och jungfrulig mark är flitigt använda begrepp – men hur många reflekterar över laddningen i orden? Stockholms stad har lyft ett antal ”bygg-ord” för att visa på att ojämställdhet finns på fler ställen än vi anar.
Att stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad har belyst ett antal begrepp som kan uppfattas som ojämställda har blivit en snackis både i media och i kommunen själv. Men det handlar inte om några förbud utan snarare om att starta en diskussion, menar Miriam Nordfors, verksamhetsutvecklare på planavdelningen.
– Vi började inte med ett knippe ord som vi tyckte var problematiska, utan det var en diskussion där vi satte oss ner och pratade om begrepp som vi använder utan att tänka efter vad de faktiskt betyder, säger hon.
Byggherre, elvamannaplan, jungfrulig mark och tjänsteman var de fyra ord som togs upp i diskussionen. Målet är dock inte att byta ut orden mot nya, utan att använda dem som exempel på att ojämställdhet inom samhällsbyggnad inte alltid är lätt att se.
– Förhoppningen är att det kan leda till att vi tänker efter mer kring vad vi gör och inte bara antar att vår egen upplevelse. Vi stadsbyggare har säkert många exkluderande ord i vår vokabulär som andra inte är bekanta med. En svårighet när det gäller ordet byggherre är att det även är ett juridiskt begrepp som behöver användas i vissa sammanhang, säger Miriam Nordfors.
Sedan början på förra året jobbar stadsbyggnadskontoret med ett budgetuppdrag om att göra detaljplanerna mer jämställda. Ett steg har varit att dela upp efter kön i den trygghetsmätning som staden har genomförts, för att undersöka om kvinnor och män upplever trygghet på olika sätt.
– Vi har jobbat med jämställdhet på flera punkter. Det är stora och bitvis svåra frågor att ta sig an. Hade det varit lätt hade vi förstås velat lösa all ojämställdhet på en gång.
Så skulle det gå att säga istället
Elvamannaplan kan bli Elvaspelsplan
Byggherre kan bli Byggaktör
Tjänsteman kan bli Tjänsteperson
Jungfrulig mark kan bli Obebyggd mark
Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se