Jämställdhet
Byggtjänst kraftsamlar mot sexisim
Publicerad: 28 november 2017, 08:00
Jämnt på jobbet, så heter Svensk Byggtjänsts initiativ till en långsiktig satsning mot sexism och ojämställdhet i byggsektorn. Nu går inbjudningar ut till en rad aktörer i branschen om att vara med i satsningen.
Satsningen Jämnt på jobbet ska bland annat arbeta med att kontinuerligt ta fram material för utbildning och utveckling mot sexism i branschen.
– Vi vill vara med och driva det här arbetet, säger Svensk Byggtjänsts vd Urban Månsson, som är initiativtagare till Jämnt på jobbet.
Han är väl medveten om att problemen med sexistiska attityder är stora och utbredda i byggsektorn.
– Det gäller så väl på kontor som på byggarbetsplatser och dessvärre också bland ungdomar på yrkesutbildningarna, säger Urban Månsson.
Han har själv träffat kvinnliga hantverkare som har berättat om alltifrån syrliga kommentarer till rena, sexistiska, övergrepp.
– Jag har hört berättelser ungefär i stil med de berättelser som vi har sett i uppropet #sistaspikenikistan, säger Urban Månsson.
I och med satsningen på Jämnt på jobbet vill han bland annat samla aktörer inom byggsektorn som har arbetat aktivt för att motverka sexism och för att locka fler kvinnor till byggindustrin. Han nämner bland annat Byggnads och Byggchefernas kampanj ”Stoppa machokulturen”, Isabelle Mcallisters Isabelle-stipendium, som lyfter fram kvinnliga profiler inom byggsektorn, men vänder sig även till andra aktörer som vill ta ett aktivt ansvar för att arbeta mot de unkna strukturer som fortfarande frodas i branschen.
– Det här är en mångfacetterad fråga. Dels har den en legal sida – att alla har samma värde, dels att det är beklämmande att säga nej till halva arbetskraften. I grunden är det en rättvisefråga. Det borde egentligen vara en ickefråga, men det är det inte, långt ifrån det, säger Urban Månsson.
Han minns inte att någon tidigare kampanj för jämställdhet har haft sådan kraft som #metoo.
– Men det är viktigt att vi ser till att det här blir en fråga som är beständig. Inom Jämnt på jobbet vill vi vara med och driva den här frågan, att påminna och ge goda exempel, varnande exempel och sätta upp olika datum för uppföljning bland annat, säger Urban Månsson.
Det första mötet blir den 19/12.