söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Byggtjejer i Göteborg "river machokulturen"

Publicerad: 19 juni 2017, 09:32

Hannah Leuchovius (bilden) och hennes medstudenter bestämde sig för att vara en motkraft till studentbanderoller med sexistiska budskap. Foto: Privat

Några byggstudenter på Bräckegymnasiet i Göteborg bestämde sig för att visa vad de tyckte om machokultur och sexism i byggbranschen med ett studentplakat. Deras aktion fick stort genomslag och stöd från högsta ort.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


I studentflakens tid är frågan om budskapen på banderollerna aktuell. Sexistiska budskap från bland annat studenter på byggprogrammet har varit i fokus under tidigare år och även detta år då det har förekommit banderoller med grovt sexistiskt innehåll. Med anledning av det bestämde sig Hanna Leuchovius, avgångsstudent på byggprogrammet, tillsammans med sina elva kvinnliga medstudenter i avgångsklasserna på Bräckegymnasiet i Göteborg att göra något.

Budskapet på Hannah Leuchovius de andra banderoll var ”Vi river machokulturen & bygger Sverige. Tjejerna från bygg.”

Det var en kommentar och protest till mot bland andra banderollen ”I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg! 2:an var värst, det tyckte hon också.”, som omskrevs för ett par år sedan.

– Det var dessutom en protest mot några killar på Bräckegymnasiet som ville göra något liknande, men det satte vi stopp för och gjorde vår banderoll istället, säger Hannah Leuchovius.

Reaktionerna på ”byggtjejernas” banderoll har varit övervägande positiva, enligt Hannah Leuchovius. De har bland annat intervjuats av tidningar och tv, fått uppmuntrande tillrop från ministrarna Peter Eriksson och Gustav Fridolin.

Hannah Leuchovius pluggade till snickare och fick jobb direkt efter gymnasiet, precis som mestadelen av de andra byggtjejerna från Bäckegymnasiet. När Byggindustrin når henne har hon precis gjort klart en av sina första jobbdagar som lärling på JM-bygge i Mölndal. Hon tycker att kollegerna där hon jobbar generellt sett är bra.

– Visst kan det finnas machotendenser, men jag har inte stött på någon sexism. Men det räcker med en person som har såna tendenser så blir det tristare att jobba. , säger Hannah Leuchovius.

Det är inte bara byggtjejerna på Bräckegymnasiet som protesterar mot sexistiska studentbanderoller. Sveriges Byggindustrier har gett sig in i debatten. Organisationens tf vd Mats Åkerlind har varnat för att de sänker branschens rekryteringsmöjligheter och ger den dåligt rykte i en debattartikel i Aftonbladet. Kritiken från Sveriges Byggindustrier är unison. Att det även i år har förekommit banderoller med kränkande och sexistiska budskap på studentflak är skolornas ansvar enligt organisationen.

– Det är jättetråkigt om man går ut med sådana budskap. Vi har haft kampanjer för att få bort de sexistiska budskapen i fyra år. Det är genant! Skolorna borde informera om detta, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Om sådant här ändå passerar så har man inte nått ut i tillräcklig omfattning, enligt Björn Wellhagen.

– Det visar väl bara hur viktigt det är att fortsätta med dessa kampanjer. Det kommer nya klasser varje år, säger han.

I dag ligger ansvaret för kontakterna med skolorna på Sveriges Byggindustriers regioner, som en integrerad del i verksamheten.

Är det en prioriterad fråga
–Ja det är det, men sedan är det fråga om hur mycket man hinner jobba med den, säger Björn Wellhagen.

Nomi Melin Lundgren, reporter Byggindustrin
nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev