söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

De vinner Jämställdhetsbygget

Publicerad: 31 mars 2020, 12:05

Linn Gergi och Sussie Wacklin som tillsammans med JM gjort podcasten Snickarpodden tar hem Jämställdhetsbygget 2020.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Byggbranschen domineras av män. Av yrkesarbetarna inom bygg-och anläggningssektorn utgör kvinnor blygsamma 1,7 procent enligt branschorganisationen Byggföretagen.

Läs även: Finalisterna korade till årets jämställdhetspris

Tillsammans med snickarlärlingskollegan Sussie Wacklin har Linn Gergi genom podcasten Snickarpodden visat att byggbranschen är en lika självklar plats för kvinnor som för män. Podcasten började som en del av JM:s lärlingsprogram för kvinnor för snart tre år sedan och möttes snabbt av stor uppskattning.

- Jag hade lyssnat på fotbollspodden Livet på läktaren om kvinnor i fotbollsvärlden och tyckte det vore coolt om vi kunde göra något liknande, att visa alla hur det är att börja i byggbranschen, säger Linn Gergi som tillsammans med Sussie Wacklin varit med från början.

Hur känns det att vinna Jämställdhetsbygget 2020?

– Det känns jättekul och inte alls något vi förväntat oss. Men det är tydligt att podden med tiden har vuxit till att bli någonting som kan betyda väldigt mycket för kvinnor i byggbranschen.

Linn och Sussie har fått mycket respons genom åren, inte minst från arbetsledare och av män inom bygg. Till exempel så har de fått igång en diskussion om omklädningsrummen.

– Vi förstår inte hur man kan äta och byta om på samma ställe, men för män har det varit självklart.

Har ni lyckats förändra det?

– Haha, nej  men vi jobbar på det. Saker och ting går inte alltid så fort i den här branschen.

Men på det stora hela anser vinnarduon att byggbranschen har oförtjänt dåligt rykte.

– Det har varit mycket snack om machokulturen inom byggbranschen, men vi tycker inte att det är ett så stort problem som det ofta beskrivs som. Våra kolleger som vi snart jobbat med i snart tre år har mer hjärta än vad män haft i andra branscher vi jobbat inom. Det här också någonting som vi gärna pratar om i podden, att vi upplever att branschen är schysstare än vad andra beskriver den som.

Podcasten ska komma tillbaka är tanken men i vilket format det ska ske är inte bestämt.

När spelar ni in nästa gång?

– Det vet vi inte riktigt just nu. Men vi håller just nu på och planerar hur Snickarpodden ska kunna utvecklas för att nå ut bredare och inspirera fler!

Juryns motivering

Snickarpodden – JM

"I Snickarpodden tar JM:s snickarlärlingar Linn och Sussie med oss ut på bygget för att berätta om hur deras vardag ser ut och delge sina erfarenheter från lärlingstiden på JM. Podden ger, på ett modernt, underhållande och ocensurerat sätt, en avslappnad och ärlig bild av hur det är att vara ny i byggbranschen. Samtidigt slår den hål på fördomar och lyfter utmaningar, vilket bidrar till att fler kvinnor söker sig till branschen. Som exempel har podden bidragit till att ansökningarna till JM:s traditionella lärlingsprogram för kvinnor har ökat med över 300 procent."

I juryn ingick:

■ Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.
■ Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
■ Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna.
■ Pernilla Alexandersson, normingenjör, jämställdhetsexpert och vd Add Gender AB.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev