Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Det ljusnar för bygglärlingar

Publicerad: 6 april 2011, 07:31

Även om det fortfarande saknas arbetsplatser för lärlingar inom bygg så är situationen på väg att lätta.


Arbetslösheten har slutat att öka. Det säger Sveriges Byggindustriers utbildningsansvarige, Lars Tullstedt.

– Det talas om en arbetslöshet för bygglärlingar på mer än 7 000 personer. Men det stämmer inte, menar Tullstedt. I den siffran ingår såväl el- som vvs och arbetslösheten för lärlingar från byggprogrammet är i dagsläget 4 200 inklusive målare och plåtslagare.

– Det anmärkningsvärda är att arbetslösheten inte längre ökar. Varje år går drygt 4 500 elever ut gymnasiets byggprogram för att sedan fortsätta tre år som lärlingar. Nu märker vi att vi börjar lägga finanskrisen bakom oss. Och företagen anställer igen.

Höstterminen är starten för den nya yrkesskolan och i förra veckan rapporterade media om ett fiasko för yrkeslinjerna.

– Det gäller förhoppningsvis inte byggprogrammet. Där har vi indikationer på att intresset står sig, säger Lars Tullstedt.

Han menar att det i stället är de senaste årens minskning av de teoretiska programmen som håller på att normaliseras.

– En orsak till nedgångenen handlar om medieprogrammet som har lagts ned i sin gamla tappning. Det var ett populärt val tidigare då många såg det som en chans att nå höga betyg i lätta ämnen som de i efterhand kunde komplettera efter högskolekraven på linjer de egentligen siktade på.

Det nya programmet Samhälle och media är inte längre ett yrkesprogram.
Det nya i höst är också att byggprogrammet inte längre ger högskolebehörighet, något som bland många andra Byggnads andre vice ordförande, Johan Lindholm, är starkt kritisk mot.

– Vi rekommenderar alla elever att läsa de tre kurser det handlar om som en del i byggprogrammet för att få högskolebehörighet, säger Lars Tullstedt. Det är 100 plus 100 poäng svenska och 100 poäng engelska. Men för den som inte vill är eleverna garanterade att komplettera med dessa 300 poäng i efterhand.

Lars Tullstedt tycker att det nya yrkesprogrammet i huvudsak är bra.

– Jag tror att det kommer att minska andelen som hoppar av gymnasiet. Kärnämnena i det gamla gymnasiet var på 750 poäng. De nya gymnasiegemensamma ämnena är på 600. Och som sagt, inga dörrar stängs för den som senare vill få möjlighet till högskolestudier.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.