tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Diskriminerande skämt största problemet i bygg

Publicerad: 19 januari 2022, 10:06

Foto: Byggindustrin

Vill du veta vilken del av byggsektorn som är mest macho? Machoindex visar hur det är ställt med jämställdheten inom bygg, installation, fastighet, tekniska konsulter.

Ämnen i artikeln:

MachoindexmachokulturByggchefernaJeanet Corviniusgendered landscapejämställdhetchefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom byggdiskriminering


– Vi är mer macho än vi har råd med, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Samhällsbyggnadssektorns machoindex 2022 är enligt cheferna i branschen 50 procent, enligt en undersökning gjord av organisationen Byggcheferna. Det innebär att hälften av branschens chefer uppfattar att det finns machokultur på deras arbetsplatser. Jämfört med 2020 års mätning innebär den senaste mätningens resultat en försämring med fyra procentenheter.

– Det kan delvis bero på en ökad medvetenhet i frågan, alltså att fler ser problemet, säger Jeanet Corvinius.

Läs även: LISTA: Vilket är branschens mest jämställda bolag? 

En annan förklaring till försämringen av index tror hon har att göra med pandemin, som hastigt tvingat fram nya arbetssätt och sätt att avrapportera.

– I en kris jobbar företagen för att överleva. Då blir det lätt att de släpper de långsiktigt viktiga frågorna. När anställda sedan börjat komma tillbaka till sina jobb rent fysiskt är det kanske så att de ser med nya ögon på hur allt fungerar och hur vi beter oss, säger Jeanet Corvinius.

1800 chefer

Läs även: Karin Adelsköld: Därför gör humor oss bättre på jobbet 

I studien har 1800 chefer på alla olika nivåer inom samhällsbyggnad besvarat elva påståenden under hösten 2021. 72 procent av dem har personalansvar. Liksom i tidigare års studier anser kvinnor och personer under 40 år i högre utsträckning att det finns machokultur. Även chefer i första linjen upplever en högre grad av machokultur än hela svarsgruppen.

Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna. Foto: Juliana Wiklund

 

– Medvetenheten om machokulturen bland yngre känns hoppfull. Att de yngre har ögonen på detta gör att utvecklingen kan gå framåt med stora steg i framtiden, säger Jeanet Corvinius.

Läs även: 3 jobbiga saker som byggchefer ogillar 

Störst anses problemet i branschen vara med diskriminerande skämt.

– Det sticker ut i rapporten. Att ta tag i hur vi skämtar på jobbet, så att alla kan skratta och vara med, är väldigt viktigt. Det känns trist att vi inte har kommit längre där.

Dra gränsen

Byggbranschen måste bort från tystnadskulturen så att fler kan hitta trygghet och trivas på jobbet, anser Jeanet Corvinius. 

– Har man väl börjat prata om var gränserna går blir det lättare för en enskild medarbetare att hänvisa till det samtalet sedan. På så vis sätts en nivå för vad som är okej eller inte.

Läs även: Tips: Så gör du som chef för att stoppa machokulturen

Har du själv stött på någon machokultur i din karriär?

– Ja. Man skulle ju har varit blind för att inte ha märkt något sådant.

För chefer inom samhällsbyggnad hamnar machoindex på 50 procent, för kvinnliga chefer samt för chefer under 40 år inom bygg hamnar index på 57 procent. Hos tekniska konsulter hamnar index på 39 procent, fastighetsbranschen på 44 procent, för installation på 47 procent och för bygg- och anläggning på 52 procent.

Läs även: Fem ledare tipsar: Så blir du en bättre byggchef 

– I konsultledet med mer kontorsbaserade jobb är index lägst. Kanske är machokulturen i tjänstemannaledet lite mer polerad, men den finns där ändå. 

Läs även: Testa dig själv: 11 påståenden som visar på machostil 

Bygg mest macho

År 2020 gjordes machoindex även i andra branscher för att få ett referensmaterial, vilket visade att bygg låg några procentenheter högre än arbetslivet i stort. Nu hoppas Jeanet Corvinius att fler ska gå vidare och göra ett machoindex inom sitt företag. Vägledning finns kostnadsfritt hos Byggcheferna.

Läs även: Fel humor kan skrämma bort kompetens 

– Det är lite likt en medarbetarundersökning och ger en fingervisning hur man ligger till.

Hur ska man göra om man möts av machostil på jobbet?

– Det är en balansgång mellan att inte göra så stor sak av det och vikten av att säga ifrån. 

Så vad säger man?

– Det kan räcka med att säga ”Det där tycker jag inte var ett dugg roligt” eller ”Hur tänkte du nu?”. Allt sådant väcker en tanke hos den som sa det.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev