Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Etiska rådet har fått egna muskler

Publicerad: 18 juni 2009, 13:19

För precis ett år sedan inleddes diskussionerna inom Samhällsbyggnadssektorns etiska råd om framtiden. Ordföranden sedan ett par år tillbaka, Åsa Söderström Jerring och flera med henne kände att rådet saknade nödvändiga resurser och befogenheter.


Nu har detta rättats till. Första juni bildades den fristående ideella föreningen Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd. Till hösten inleder rådet sitt arbete. Med riktiga utredningsresurser, styrelse – tillika rådet - och budget. Och opinionsbildning.

Åsa Söderström Jerring, vad kommer ni att kunna göra?
-Det gamla etiska rådet saknade mycket. Vi begränsades av att enbart kunna ta upp inkomna ärenden mellan företag. Nu får vi möjligheter att ta upp ärenden på eget initiativ i frågor som vi tycker är viktiga för sektorn, även konsumentärenden. Vi behöver inte sitta och vänta på anmälningar utan kan också själva ta initiativ till prövningar.

Vilka typer av frågor kan det handla om?
-Vi kan särskilt titta på frågor som berör branschens anseende. Där kan vi ge rekommendationer. Vi ska inte ducka för svåra frågor utan kartlägga hur problemen ser ut och peka ut alternativ som är etiskt riktiga.

Hur skulle ni ta er an frågan om bostadsköparen som häver ett avtal på en bostadsrätt därför att banken sviker ett lånelöfte?
-Vi skulle pröva det principiellt. Ett sätt att börja bena upp en sådan fråga är att konstatera att ”avtal ska hållas”. Det gäller bankerna som sviker sina löften bostadsföretagen och bostadsköparna. Allmänna reklamationsnämnden har inte kunnat ta upp dessa frågor tidigare och då tvingas missnöjda parter gå den vanliga domstolsvägen. Nackdelen där är att det tar för lång tid. Skadan skulle förvärras. Vi skulle ta upp en dialog med reklamationsnämnden och få dem att ta sig an frågan i första instans.
    -Skulle vi på eget initiativ utreda problemställningen – det är ju en fråga som påverkar branschens anseende – skulle vi förmodligen också kunna konstatera att i gruppen köpare finns förutom de vanliga bostadsbehövande köparna en grupp som satt i system att spekulera i möjligheterna till snabba vinster när priserna går upp.
    -Våra rekommendationer kommer att anpassas till hur olika scenarier bäst hanteras i ett etiskt perspektiv. Även när frågorna kompliceras av att det är en kedja av händelser - som nu under finans- och byggkrisen.

Åsa Söderström Jerring sätter gott hopp till sin nya styrelse som består av erfarna och djupt branschkunniga människor från olika delar av sektorn.
Etiska rådet har också inlett ett samarbete med föreningen Transparency International Sverige, där Åsa Söderström Jerring nu är suppleant i styrelsen. Det är en världsomspännande förening som verkar för bättre affärsmoral med udden riktad mot korruption. 2007 instiftade föreningen priset ”Årets visselpipa” efter engelska begreppet ”whistleblower”, en person som avslöjar missförhållanden i myndigheter och företag och därmed visar civilkurage.

Etiska rådets styrelse
Åsa Söderström Jerring, ordförande med bakgrund från ledande poster i NCC, Sweco Theorells, FIA, Fastighets AB Förvaltaren och idag styrelseproffs , Miguel Guirao, vd för Swepro Project Management, Åsa Hedenberg, vd i Uppsalahem, Jörgen Johansson, vd i Wäst-Bygg, Ola Månsson, regionchef på NVS Installation, Magnus Wallin, utvecklingschef för Thermisol Norden. Sekreterare är advokaten Erik Wassén, kemiingenjör med lång erfarenhet som domare, skiljeman och kanslichef i riksdagen.
Medlemmar
Hittills har åtta organisationer gått med som medlemmar i Byggsektorns Etiska Råd. Det är Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Eio, Kylvärmepumpföretagen, STD, Svensk Teknik och Design, Svensk Ventilation, Sveriges Byggindustrier och VVS-företagen.

-Men vi tror att fler kommer att följa, säger Åsa Söderström Jerring. Vi hoppas på bland annat Maskinentreprenörerna, plåtslagerier, målare, fastighetsägare och flera andra.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.