Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Få kvinnor i allmännyttans ledning

Publicerad: 28 juni 2010, 09:04

Endast 26 procent av ledamöter och suppelanter i de kommunala bostadsbolagens styrelser är kvinnor - Sabo vill se bättring.


I slutet av juni mottar alla partistyrelser, dirsktirktsstyrelser och valberedningar i landet ett brev och information om vad uppdraget som ledamot i ett kommunalt bostadsbolag innebär. Målet är att fler kvinnliga politiker ska bli intresserade av att ta plats i de kommunala bostadsbolagens styrelser.

– Det största hindret för en jämnare fördelning av män och kvinnor i våra styrelser är att politikerna inte alltid vet vad uppdraget innebär. Därför är information mycket viktigt, säger Rose-Marie Holmqvist, styrelseledamot (s) i Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, som leder projektet.

En vanlig missuppfattning är att styrelsen enbart arbetar med ekonomiska och tekniska frågor, skriver Sabo i sitt pressmeddelande. Det allmännyttiga bostadsföretaget är både en spännande affärsverksamhet och en samhällsnyttig aktör i kommunen, upplyser Sabo.

– Styrelsearbetet ger möjlighet att påverka så att människor får ett bra boende, en av de viktigaste frågorna i våra liv. Det handlar inte bara om husen, utan även om själen mellan husen, säger Rose-Marie Holmqvist.

I dag når inget län upp till en önskvärd nivå på 40-60% kvinnor i bostadsföretagens styrelser, enligt statistik från Sabo,

– Det tar tid innan folk ändrar sina värderingar, därför drar vi igång kampanjen redan till årets val men har det skarpa siktet inställt på 2014. Vi måste få igång ett nytt tänkande kring jämställdhet och mångfald, säger Rose-Marie Holmqvist.

Projektet kommer även att arbeta för ökad mångfald och stärka de nyinvalda i bostadsbolagens styrelser kring jämställdhets- och mångfaldsfrågorna.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.