söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Färre kvinnor i högsta ledningen

Publicerad: 1 mars 2012, 10:36

Andelen kvinnor i företagsledningarna har minskat från 20,2 procent 2011 till 16,5 procent i år.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

Hur gubbig är byggbranschen? Frågan är omöjlig att besvara. Ändå är det viktigt att undersöka branschen, även utifrån den aspekten. Det här är tredje året i rad som tidningen Byggindustrin granskar könsfördelningen i styrelse och ledning bland de tio största medlemmarna i Sveriges Byggindustrier.

Som vår sammanställning visar har andelen kvinnor i företagsledningarna minskat från 20,2 procent 2011 till 16,5 procent i år. Det handlar bara om tio bolag och kan vara dåligt underlag för att dra långtgående slutsatser. Men man kunde kanske vänta sig att utvecklingen skulle gå åt motsatt håll.

Dessutom är det ett välkänt faktum att kvinnor rekryterar kvinnor. Med färre kvinnor i högsta ledningen blir det färre kvinnor på nivåerna därunder – och så vidare.
Men de tio stora i byggbranschen utmärker sig inte negativt – när man jämför med hur det ser ut bland Sveriges alla börsbolag.

Stiftelsen Allbright visar i en färsk rapport att bara 14,0 procent av alla platser i ledningen för bolagen på Stockholmsbörsen innehas av kvinnor – alltså 2,5 procentenheter mindre än bland de stora byggarna.

Allbrights rapport visar att det finns ytterligare en parameter som talar till byggbranschens fördel: Andelen styrelser som saknar kvinnor är dubbelt så stor bland landets börsbolag som bland de tio största byggbolagen.

Två av de tio största byggbolagen, Peab och Wäst-Bygg, har bara män i ledningen. Bland landets alla börsbolag är motsvarande andel fyra av tio. Ett faktum som kanske kan förpassas till avdelningen mindre värdefullt vetande – eller kanske ändå lite tröst för tigerhjärtan i byggbranschen.

Och egentligen är det nog så att det inte händer så mycket när det gäller könsfördelningen i toppen på de stora byggbolagen – år efter år. Det är också en slutsats som man skulle kunna dra av Byggindustrins sammanställning.

Andelen kvinnor i styrelserna för de tio största byggbolagen har varit oförändrad mellan de två senaste åren – 21,0 respektive 21,1 procent. I börsbolagen som helhet är motsvarande andel ungefär 23 procent.

Allbright är en stiftelse vars syfte är att få antalet kvinnor i styrelser och ledningsgrupper att öka. Initiativtagare och finansiär till Allbright är finansmannen Sven Hagströmer, ordförande för Creades/Öresund.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev