onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Finalisterna korade till årets jämställdhetspris

Publicerad: 4 mars 2020, 09:41

Vilket initiativ har gjort mest för att öka jämställdheten i byggbranschen det gångna året? I år det tre ganska olika finalister som gör upp det prestigefulla priset Jämställdhetsbygget 2020.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Av 18 nomineringar har tre stycken finalister plockats ut som får göra upp om Jämställdshetsbygget 2020, branschens egna pris för bästa insats för att öka jämställdheten inom bygg- och anläggningssektorn.

Det är andra året som priset delas ut och enligt projektledaren Pauline Diurson Runfors har det funnits en större bredd bland de nominerade bidragen den här gången jämfört med tidigare.

Här är de tre finalisterna

Foto: Jonas Bilberg/Bredda Bilden

Kvalitetsgranskning av jämställdhetsarbete – Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH

Juryns motivering: MYH kvalitetsgranskar hur utbildningar främjar jämställdhet mellan könen och hur de bidrar till att bryta traditioner i fråga om könsbundna utbildnings- och yrkesval. Att myndigheten använder jämställdhet som ett kriterium vid sina kvalitetsgranskningar ger effekt – antal kvinnor på samhällsbyggnads- och byggteknikutbildningarna har ökat mellan 2017-2018 med 41 procent. Dessutom bidrar myndighetens granskning till att öka medvetenheten om jämställdhetsfrågan i utbildningarna. Myndigheten stödjer även yrkeshögskolorna och deras ledningsgrupper i frågor som handlar om att skapa bättre förutsättningar för breddad rekrytering.

Peter Rung och Nina Rung ligger bakom Huskurage. Foto: Huskurage

Byggkurage – Erik Larsson Bygg

Juryns motivering: Byggkurage är en policy framtagen för att skapa tryggare, trevligare och säkrare byggarbetsplatser med hopp om att rädda liv. Eric Larsson Bygg har jobbat aktivt med att förändra kulturen på arbetsplatsen, vilket många företag kan känna igen sig i. Extra intressant och föredömligt är att de har tagit ett större ansvar genom att samla sina lärdomar på en publik plattform, så att hela branschen kan inspireras och lära av dessa. Byggkurage kommer från början från initiativet Huskurage som tagits av Nina och Peter Rung.

Linn Gergi och Sussie Wacklin gör Snickarpodden. Foto: Snickarpodden

Snickarpodden – JM

Juryns motivering: I Snickarpodden tar JM:s snickarlärlingar Linn Gergi och Sussie Wacklin med oss ut på bygget för att berätta om hur deras vardag ser ut och delge sina erfarenheter från lärlingstiden på JM. Podden ger, på ett modernt, underhållande och ocensurerat sätt, en avslappnad och ärlig bild av hur det är att vara ny i byggbranschen. Samtidigt slår den hål på fördomar och lyfter utmaningar, vilket bidrar till att fler kvinnor söker sig till branschen. Som exempel har podden bidragit till att ansökningarna till JM:s traditionella lärlingsprogram för kvinnor har ökat med över 300 procent.

Jämställdhetsbygget 2020 koras under Aktuell Hållbarhets Byggforum den 31 mars. Priset delas ut av bostadsminister Per Bolund.

Här är juryn för Jämställdhetsbygget:

■ Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Pernilla Alexandersson, normingenjör, jämställdhetsexpert och vd Add Gender AB

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev