söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Fler kvinnor än män i NCC:s nya styrelse

Publicerad: 3 februari 2017, 12:49

Den 5 april får NCC en ny styrelse. Foto: NCC

NCC kan för första gången få en styrelse som består av fler kvinnor än män. Detta efter att valberedningen föreslagit en ny styrelse som väntas väljas den 5 april.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

Sven-Olof Johansson (ledamot sen 2012) och Christoph Vitzthum (ledamot sedan 2010) har avböjt omval. I stället föreslås att Birgit Nørgaard, Geir Magne Aarstad och Mats Jönsson tar plats i styrelsen, som alltså utökas med en person.

– Vi är mycket glada över att kunna föreslå tre nordiska kandidater som alla har en gedigen erfarenhet från olika delar av byggsektorn. Efter att NCC delade ut Bonava till aktieägarna i juni 2016 är NCC ett mer bygg- och anläggningsfokuserat bolag där denna kompetens är viktig, säger Viveca Ax:son Johnson, ordförande i valberedningen.

Byggindustrin berättade i september 2016 att andelen kvinnor i byggbolagens styrelser ökat kraftigt de senaste åren. JM, NCC och Bonava hade i den genomgången helt jämställda styrelser.

Läs mer: Kraftig ökning av kvinnor i ledande position.

Anna Trane, presschef på NCC poängterar att det i första hand är kompetens som är viktigt när NCC:s styrelse sätts samman, men noterar det unika i att ett så stort byggbolag har en majoritet kvinnor i styrelsen.

– Sannolikt är det första gången ett så stort byggbolag har en majoritet kvinnor i styrelsen och jag tror även det här är väldigt ovanligt om man tittar på de 30 största börsnoterade bolagen i Sverige, säger Anna Trane.

Förslag till ny styrelse NCC

■ Birgit Nørgaard
■ Geir Magne Aaarstad
■ Mats Jönsson
■ Tomas Billing
■ Viveca Ax:son Johnson
■ Ulla Litzén
■ Carina Edblad

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev