Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Fler kvinnor i styrelserna

Publicerad: 7 mars 2011, 13:53

Det är framför allt i styrelserna som skillnaden märks när man jämför ett år bakåt.


Byggbranschen i stort är lika mansdominerad, år efter år. Men i styrelserna för de allra största bolagen kan en förändring vara på gång.

Där har andelen kvinnor ökat med nästan 4 procentenheter på ett år.

En av fem styrelseledamöter är kvinna. Det är betydligt mer än för ett år sedan, visar Byggindustrins nya sammanställning över könsfördelningen i de tio bolagen i topp på Sveriges Byggindustriers lista över landets största byggföretag.

I dag är 21 procent av ledamöterna kvinnor, för ett år sedan var de strax över 17 procent.

Det två nykomlingarna på listan över landets tio största byggföretag, Balfour Beatty och Strukton, har båda rötter utanför Sverige. Inget av de två bolagen har någon kvinna i styrelsen. Det hade inte heller de två bolag som har lämnat listan, Thage Anderssons Byggnads och Wäst-Bygg.

Bland företagsledningarna har andelen kvinnor ökat med ungefär 1 procentenhet, från 18,5 till 19,4 procent i vår sammanställning.

När det gäller landets börsföretag visar tidigare sammanställningar inte på att könsfördelningen där skulle vara jämnare än bland de största byggföretagen.
I stället är det bland de anställda, och framför allt bland yrkesarbetarna, som byggbranschen utmärker sig med ojämn könsfördelning. År efter år ligger andelen kvinnor på 7-8procent.

Och i åldersgruppen 20-24 är andelen kvinnor särskilt låg, 4-5 procent. Den mest troliga förklaringen är att andelen ingenjörer och tekniker är liten i den åldergruppen. Och det är ju bland dem med hög utbildning som kvinnornas andel i byggbranschen är större.

Naturligtvis är vår sammanställning ett trubbigt instrument för den som vill dra slutsatser om hur gubbig byggbranschen är. Men att andelen kvinnor i styrelserna för de största bolagen har ökat kan ändå peka på en svag tendens, åtminstone inom styrelser och ledningar.Fler kvinnor i JM:s styrelse

På JM har andelen kvinnor i styrelsen ökat sedan förra året. JM har ingen uttalad ambition om könsfördelningen i styrelsen specifikt. Men JM följer Svensk kod för bolagsstyrning, en regelsamling för stora företag på Stockholmsbörsen.

- Därför strävar vi efter en jämn könsfördelning i allmänhet. Vi tror att ökad mångfald i styrelsen ger fler perspektiv, vilket i sin tur leder till bättre beslut, säger Tomas Eriksson, presskontakt på JM.

Han säger att JM:s strävan på lång sikt är ökad mångfald på alla ledningsnivåer i organisationen.

- Att kunna spegla den mångfald som präglar samhället innebär fler affärsmöjligheter och en chans att nå nya kundgrupper. Ökad mångfald bland JM:s medarbetare är därför en prioriterad fråga för oss. Det avspeglas inte minst i våra nyrekryteringar, säger Tomas Eriksson.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.