Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Formens synlighet

Publicerad: 12 januari 2009, 12:32

Dagens rekommendationer för färgsättning av offentliga miljöer har som mål att göra dem mer tillgängliga för synskadade. Problemet är att de bidrar till att miljöerna som helhet blir mindre synliga och understryker det visuella handikappet. Det hävdar Cecilia Häggström i utställningen ”Formens synlighet”, som visas på HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet 15- 18 januari.


Det behövs forskning kring hur man synliggör rum, så att det ökar både tillgänglighet och välbefinnande. Experimentellt gestaltande metoder kan vara fruktbara för sådan forskning. Det menar Cecilia Häggström på HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet

De regler som finns idag för att göra offentliga miljöer tillgängliga för synhandikappade, saknar relevanta grunder i forskning. De har utvecklats utifrån kunskap om synliggörande av detaljer och resulterar i lösningar som fungerar som kamouflage för rummet som helhet. Samtidigt som färgsättningen verkligen gör markerade hinder synliga och leder brukaren fram till förutbestämda mål, så blir rummet som helhet mindre synligt och det visuella handikappet understruket. Vissa praktiska funktioner är kanske räddade, men känslan av att inte se ordentligt förstärks, säger Cecilia Häggström vidare.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.