Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

"Gör det svarta arbetet vitt"

Publicerad: 2 juli 2013, 09:21

"Vi måste få konkurrens på lika villkor inom byggindustrin. Det ska vara ett ärligt spel mellan byggföretagen."


Med dessa inledningsord öppnades seminariet i Almedalen om bekämpning av den ekonomiska brottsligheten inom byggbranschen, arrangerat av BBIS, Byggbranschen i samverkan.

Gisela Högberg från Sveriges Byggindustrier berättade om det arbete  iorganiserad form som bedrivs sedan 2006 för att skapa sunda och rättvisavillkor för alla seriöst arbetande företag inom branschen. Och arbetet gårframåt, kunde Högberg berätta.

En attitydundersökning visar att 70 procent av de illfrågade ogillar svartarbete 2013. Förra året var siffran 65procent. ROT-avdraget har haft en väldig betydelse för den härutvecklingen, som man strävar efter att driva vidare.

Även Peter Löfgren från Sveriges Byggindustrier talade om ROT-avdragets betydelse.

- Bedrägerier med detta avdrag förekommer, javisst, men att avskaffa ROT-avdraget vore ändå att kapitulera för kriminaliteten, sade Peter Lövgren. Hangav också en blomma till Finansdepartements tjänstemän som bemödar sig om att tänka konstruktivt i dessa viktiga frågor.

Cirka 60 miljarder om året försvinner i skatteintäkter på grund av svartarbetet inom byggsektorn, omtalade Pia Bergman, rikssamordnare på Skatteverket.

-Därför har vi ett starkt fokus på den svarta marknaden. Men vi måste också varaschyssta mot alla seriösa byggföretag - det är dessa som är i majoritet. Detgäller att hitta en praktisk lösning, som klämmer åt svartarbetet, utanatt det blir orimliga administrativa bördor för företagen.Finansdepartementet arbetar med frågorna, men man har inte kommit med någrariktigt bra förslag ännu, sade Pia Bergman.

Sveriges kommuner och landsting gör upphandlingar för ca 100 miljarder kronor per år, berättade Anders Knape, VD på SKL.

- Vi lever på arbetade timmar, och därför förlorar vi otroligt mycket skatteintäkter på grund av svartarbete. Och när det gäller svartarbetarna själva, så måste vi förklara för dem vad de går miste om.Tänk på pensionen!

-Alla tjänar på att det svarta arbetet blir vitt. Det här är envinnar-vinnar-situation, sade Anders Knape i sin slutreplik och fick applåder.

-Vi vädrarmorgonluft, det går åt rätt håll, sade Gisela Högberg.

Gösta Grassman

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.