Jämställdhet
Husfabriker driver på i jämställdhetskampen
Publicerad: 13 mars 2018, 05:00
I mitten av februari ordnade Derome en ”tjejkväll” där de informerade om fabriken och de jobb som kommer utannonseras.
Moderna fabriker ska ha moderna arbetslag. Lindbäcks hade ambitionen med varannan damernas i sin nya husfabrik i Piteå, men nådde inte ända fram. Men det avskräcker inte Derome att nu friskt gå ut med samma målsättning: Att anställa 50 procent kvinnor i den nya fabrik som ska stå klar i september.
– Vi vill vara ett modernt företag som speglar samhället och tror att våra team mår bra av att ha en mix av människor. Vi har ett stort rekryteringsbehov just nu och det känns väldigt bra att ha möjlighet att påverka uppsättningen av arbetslaget från start, säger Magnus Andersson, Deromegruppens vd.
Deromes nya husbyggnadsfabrik ska stå klar i Värö utanför Varberg i september och där ska man bygga näst intill inflyttningsklara lägenhetsvolymer. Derome söker bland annat montörsarbetare, maskinoperatörer, industrisnickare, tillplockare och truckförare till fabriken.
– När vi bygger en ny produktionsanläggning från grunden ser vi till att förse den med modern utrustning som underlättar arbetet för alla som arbetar där, säger Magnus Andersson.
I mitten av februari ordnade Derome en ”tjejkväll” där de informerade om fabriken och de jobb som kommer utannonseras.
– Det gick väldigt bra. Vi hoppades på 40–50 deltagare men 300 kom. Gruppen var väldigt blandad i ålder och erfarenhet, men de flesta om från Varberg med omnejd, säger Magnus Andersson.
”Vi vill vara ett modernt företag som speglar samhället”, säger Deromegruppens vd Magnus Andersson.
Han är nu hoppfull om att många av kvinnorna ska söka sig till Derome när rekryteringsprocesserna börjar.
– Vi kommer rekrytera löpande och anpassa antalet anställa efter produktionsupptaktningen. När vi kommit upp i full produktion siktar vi på att vara 80–100 personer, säger Magnus Andersson.
Lindbäcks bygg invigde sin nya husfabrik i Piteå i januari. De hade också ambitionen med varannan damernas, men fick de nöja sig med ”bara” 24 procent kvinnor i sina två fabriker efter att rekryteringsprocessen var klar.
– Vi kan konstatera att vi inte nådde målet men vi har tagit ett stort kliv framåt, vilket vi är mycket glada för. En av anledningarna till varför vi inte nådde ända fram är att vissa av tjänsterna krävde utbildning och erfarenhet och eftersom – i alla fall i dagsläget – fler män än kvinnor utbildar sig och arbetar i byggbranschen blev det en övervikt av män som kvalificerade sig till de tjänsterna. Ser man till branschen generellt har vi gjort stora framsteg men vi slutar inte här utan fortsätter med vår långsiktiga målsättning att öka antalet kvinnor, säger Marie Lindgren, pressansvarig.
Marie Lindgren, pressansvarig på Lindbäcks.
Lindbäcks har nu utökat sin varannan damernas-ambition till att gälla hela koncernen.
– I dag är vi mer medvetna om vikten av att alltid, från annonser till intervjuer, tänka på hur vi kommunicerar för att attrahera både män och kvinnor. Vi har fått ett bra gensvar och har goda erfarenheter av att få in fler kvinnor i fabriken, arbetsmiljön utifrån både trivsel och effektivitet har genomgående förbättrats, säger Marie Lindgren.
Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se