Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Inte bara BI har kvinnounderskott

Publicerad: 8 juni 2012, 07:24

Sveriges byggindustrier är långtifrån den enda organisationen inom Svenskt näringsliv med enkönad styrelse. Inte mindre än 14 styrelser  bland medlemsorganisationerna består uteslutande av män. Men kvinnor i styrelsen är inte avgörande, tycker finansmannen Sven Hagströmer.


I Svenskt näringslivs  medlemsorganisationers styrelser är totalt 16 procent kvinnor. Det visar Byggindustrins sammanställning.

I Svenskt näringslivs egen styrelse är andelen kvinnor 20 procent.

Av de 52 organisationer som ingår i sammanställningen är det 14 som är enkönade. Det finns bara en organistaion som har en majoritet av kvinnor i styrelsen – Almega Samhallförbundet. I bara två av styrelserna håller en kvinna i ordförandeklubban. Betydligt vanligare är det med kvinnor i ledningen för organisationernas ledningsgrupper, 15 har en kvinna som vd eller förbundsdirektör. Det motsvarar närmare 30 procent av organisationerna.

Så många kvinnliga vd:ar skulle kunna indikera att jämställdhetsarbetet går framåt i Svenskt näringslivs-sfären. I alla fall om man ska tro finansmannen Sven Hagströmer.

Han tycker att det viktiga är att det finns kvinnor i ledningsgruppen för ett företag eller en organisation. Könsfördelningen i styrelsen är mindre viktig.

– Och när kvinnor har kommit in i ledningsgrupperna kan de också gå vidare till styrelserna.

Sven Hagströmer är bland annat styrelseordförande i Avanza bank och i Creades, ett bolag bildat av större delen av det tidigare Öresund.

Han är också initiativtagare till och finansiär av stiftelsen Allbright som på sin hemsida säger att man vill ”bidra med en mer positiv och lösningsorienterad dialog kring jämställdhet”.

Sven Hagströmer är förvånad över könsfördelningen i Sveriges byggindustriers styrelse.

– Det är väldigt egendomligt. Skanska, NCC och Peab har ju kvinnor i styrelsen, då borde väl också Sveriges byggindustrier kunna hitta kompetenta kvinnor.

Sven Hagströmer säger att han prioriterar kompetens.

– Men många blandar samman kompetens med erfarenhet. Erfarenhet är något som man får när man kommer upp i åren men det kan också vara en belastning. Om man söker erfarna personer blir urvalet begränsat när det gäller kvinnor eftersom vi har få kvinnor i ledningsgrupperna.

Sven-Erik Sjöstrand är professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Han är också medförfattare till boken ”Rekrytering av koncernstyrelser: nomineringsförfaranden och styrelsesammansättning med fokus på kvinnors ställning och möjligheter”.

Han säger att det finns en risk att man utesluter kategorier av kandidater till en styrelse på grund av slentrian eller för att man är okunnig om deras kvalitéer.

– Dessutom missar de som rekryterar ledamöter till styrelser ofta att styrelseuppdraget skiljer sig från jobbet som resultatansvarig chef, till exempel vd. Och då utesluts ofta kvinnor eftersom de sällan har erfarenhet av sådana jobb, säger Sven-Erik Sjöstrand.

– Dessutom är det inte nödvändigt att alla ledamöter i en styrelse har erfarenhet av den bransch som man verkar i. Nytänkande kommer ofta genom korsbefruktning när individer från olika branscher möts.

Se hela tabellen över medlemsorganisationerna i Svenskt näringsliv sorterade efter hur stor andel kvinnor de har i styrelsen i Byggindustrin 22-2012, utgivning 8/6.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com och MATTIAS DE FRUMERIE - mattias@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.