söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

”Jag vill att företagen ska tävla om att bli bäst på jämställdhet”

Publicerad: 19 december 2018, 05:40

Bild 1/2  Initiativtagarna till Jämställdhetsbygget samlade: Pauline Diurson Runfors, Ina Djurestål, Helena Walentowicz och Emma Ophus.

Ina Djurestål är en av initiativtagarna till Jämställdhetsbygget. Det är ett nytt jämställdhetspris för byggbranschen som delas ut för första gången under Årets Byggegalan den 26 mars 2019.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Varför behöver byggbranschen ett jämställdhetspris?

– Priset Jämställdhetsbygget tror jag är viktigt ur främst två perspektiv: För kvinnors möjlighet till karriär oavsett bransch och för en ökad kompetensförsörjning i byggbranschen. Det är ingen hemlighet att byggbranschen är en mansdominerad bransch, vilket också leder till att den ofta kan uppfattas som exkluderande för kvinnor. För att ändra på det måste kvinnor låtas ha samma möjligheter som män att visa framfötterna, utvecklas och ta sig fram. För att det ska bli möjligt behöver fler arbetsgivare bli mer medvetna om internkulturen på arbetsplatsen och de olika förväntningarna från sina anställda. Jag är dessutom övertygad om att branschen har mycket att vinna på den förändring vi vill komma åt med Jämställdhetsbygget, främst kompetensmässigt. Blir branschen mer inkluderande ökar kompetensförsörjningen. Det kan komma att bli helt avgörande för många arbetsgivare på sikt. Jämställdhetsbygget syftar till att lyfta positiva initiativ som byggföretag gör för en mer jämställd byggbransch. Detta för att med morot, istället för med piska, uppmuntra företag att arbeta jämställt och påvisa de goda exemplen som redan finns idag. På så sätt kan fler tjejer inspireras till att söka sig till byggbranschen.

Hur kom du/ni på idén?

– Jag har själv erfarenhet av byggbranschen och har sett de utmaningar som finns. Samtidigt har jag blivit varse alla fantastiska initiativ som tas och allt jobb många arbetsplatser i branschen lägger för att förändra detta. Det vill jag belysa genom Jämställdhetsbygget och opinionsbilda, både internt i branschen men också externt till alla kvinnor där ute som överväger att en dag börja jobba inom bygg. Förhoppningen med Jämställdhetsbygget är att företag vill tävla om att bli bäst på jämställdhet, drar lärdom av varandras goda exempel och att fler tjejer inspireras till att söka sig till byggbranschen.

Fram till den 30 januari 2019 kan man nominera till Jämställdhetsbygget. Vilka är kriterierna för att kunna nomineras? Gäller nomineringen enskilda individer eller företag?

– Den som nominerar ska påvisa en satsning, förändring eller initiativ från det egna företaget, sin arbetsplats eller kund som leder till en mer jämställd byggbransch. Satsningen ska ha pågått under 2018. Exempel på satsningar kan vara att ha startat ett kvinnligt nätverk eller att ha rekryterat flest kvinnor på ledande positioner, men det skulle även kunna vara det bästa startskottet på resan mot en mer jämställd bransch.

Vad består priset i?

– Priset är själva utmärkelsen, det vill säga äran i att en satsning blir hyllad och uppmärksammad som det bästa jämställdhetsexemplet i byggbranschen. Förhoppningsvis inspirerar det andra organisationer att göra liknande satsningar.

Kommer priset att vara årligen återkommande?

– Ja, det kommer bli ett årligt återkommande pris på Årets Bygge-galan.

Relaterade artiklar

Hög tid att nominera till Jämställdhetsbygget

De är finalister i Jämställdhetsbygget

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev