Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Konkurrensverket och BI samverkar för höjd etik

Publicerad: 11 maj 2012, 07:50

Nu formas olika samarbeten för att höja etiken inom byggandet. Konkurrensverket vill främja etiken genom att nå byggbranschen mer på lokal nivå. Därför ska Konkurrensverket samarbeta med Sveriges byggindustrier.


Samtidigt fortsätter Konkurrensverket och Samhällsbyggnadssektorns etiska råd att diskutera någon form av samverkan.

Den 10 maj höll Sveriges byggindustrier stämma i Stockholm. Vid en paneldiskussion fanns Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Anne Vadasz-Nilsson bland de anmälda deltagarna.

– Jag tror att det finns ett stort intresse för etik och för att motverka korruption och andra beteenden som leder till osund konkurrens inom byggbranschen. Därför vill vi gå ut mer lokalt än hittills och vi hoppas kunna göra det tillsammans med branschen, säger Anne Vadasz-Nilsson.

Hon pekar på asfaltkartellen och flera fall av otillåten direktupphandling som ögonöppnare som har fått ansvariga inom byggbranschen att ägna mer uppmärksamhet åt etik.

– Vi ser ett stort intresse från byggbranschen.

Konkurrensverket diskuterar också ett fördjupat samarbete med Skatteverket.

– Sedan tidigare har vi ett samarbete med Riksenheten mot korruption. Vi har en dialog där vi till exempel byter tips med varandra. Det är också viktigt för oss att veta vad de ansvariga där är intresserade av. Nu fördjupar vi samarbetet med Skatteverket på motsvarande sätt, säger Anne Vadasz-Nilsson.

I Byggindustrin 15/2012 berättade Olle Ehrlén, ny ordförande i Samhällsbyggnadssektorns etiska råd, att han har träffat Anne Vadasz-Nilsson på Konkurrensverket och att de två har diskuterat hur man kan skapa en bra samverkan.

– Olle Ehrlén och jag har diskuterat hur vi ska samverka. Ingenting är konkret ännu men ingenting är uteslutet, säger Anne Vadasz-Nilsson.

Konkurrensverket uppmärksammas oftast när till exempel otillåtna samarbeten eller otillåtna direktupphandlingar avslöjas och bestraffas. Det handlar om karteller, skandaler med mutor och bestickning och om brott mot lagen om offentlig upphandling – till exempel där myndigheter sluter kontrakt utan upphandling. I vissa fall kan sådana felaktiga upphandlingar också handla om ren korruption med muta och bestickning.

Det är den sortens avarter som Konkurrensverket diskuterar med Riksenheten mot korruption.

Konkurrensverket arbetar också förebyggande och proaktivt. Där kommer myndighetens samtal med Sveriges byggindustrier och med Samhällsbyggnadssektorns etiska råd in.

BJÖRN DICKSON - björn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.