fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Kvinnliga förebilder ska locka fler till bygg – nu går det att nominera till Årets Byggkvinna 2023

Publicerad: 1 februari 2023, 12:04

Vem blir Årets Byggkvinna 2023?

Foto: Byggföretagen

Nu startar nomineringen till Byggföretagens utmärkelse Årets byggkvinna. Med priset vill Byggföretagen lyfta fram kvinnliga förebilder, så att fler på sikt vill söka sig till byggbranschen.

Ämnen i artikeln:

Byggföretagengendered landscapejämställdhetanläggning

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Priset Årets byggkvinna grundades 2021 av Byggföretagen och Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki och ska nu delas ut för tredje året i rad.

– I vår strävan efter att öka mångfalden och kompetensförsörjningen i bygg- och anläggningsbranschen har vi en viktig uppgift i att uppmärksamma kvinnliga förebilder. De senaste två åren har vi fått in ett imponerande antal nomineringar till Årets byggkvinna, vilket visar på ett stort intresse från branschen, som vi gärna vill fortsätta stötta, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen och jurymedlem, i ett pressmeddelande.

Läs även: Lista: De är bäst och sämst på jämställdhet i toppen

Det övergripande målet med att lyfta kvinnliga förebilder i branschen är att på sikt få en jämnare könsfördelning vilket Byggföretagen anser bidrar till en sundare och schysstare arbetskultur i hela byggsektorn.

Alla kan nominera

Fram till den 8 mars är det möjligt att nominera Årets byggkvinna på Byggföretagens hemsida. Nomineringen ska uppmärksamma en kvinna som är en förebild och inspiratör inom bygg- och anläggningsbranschen. Det kan vara en person som har presterat extra bra inom sin yrkeskategori, som har gjort skillnad genom att ha förbättrat och vidareutvecklat en del av byggbranschen.

Läs även: Mobbning och kränkningar i byggbranschen: ”Problemet är en del av machokulturen”

Finalisterna väljs noggrant ut av en jury bestående av erfarna branschföreträdare, som ser fram emot att rösta fram Årets byggkvinna 2023. Juryns val kompletteras även av “folkets röst” där alla som vill kan rösta på sina finalister under perioden 8 mars till 3 april.

Vinnaren av utmärkelsen Årets byggkvinna 2023 utses 10 maj.

Jury – Årets byggkvinna 2023

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande SME-utskottet, Byggföretagen
Folkets röst

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev