onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Långsamt uppåt för kvinnor i byggstyrelser

Publicerad: 8 mars 2017, 13:41

Antalet kvinnor i byggföreningsstyrelserna och regionstyrelserna inom Sveriges Byggindustrier ligger på 7 procent. Statistiken visar att andelen kvinnor blir lite större för varje år.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


I Sveriges Byggindustriers (BI) förbundsstyrelse är 2 av de 12 ledamöterna kvinnor. I byggföreningsstyrelserna och regionstyrelserna är 7 procent kvinnor 2016–2017. All statistik inför 2017–2018 är dock inte helt klar eftersom alla om- och nyval inte ägt rum ännu. Statistiken visar dock att det blir lite fler kvinnor i byggföreningsstyrelserna och regionstyrelserna för varje år. Kvinnorna var 4 procent 2014–2015 och 6 procent 2015–2016.

Två byggföreningsstyrelser som har utmärkt sig med stor andel kvinnor är Nordvästra Skåne och Gävleborg. På båda platser är tre av sju ordinarie ledamöter kvinnor.

I Gävleborg har man jobbat målmedvetet för att få med kvinnorna. Sedan förra veckan har byggföreningen där fått sin första kvinnliga ordförande i Camilla Sjöstrand från Skanska.

– BI har ett kvinnligt nätverk för medlemsföretagen som träffas kontinuerligt. Där har vi lärt känna många kvinnor med engagemang, intresse och kompetens och tipsat valberedningen om dem. Vi pratar om att vi vill ha in kvinnor, men vi måste också visa att vi gör något åt det, säger Eva Thor, företagsrådgivare på BI Gävleborg.

Vad tänker du när du hör att så många byggföreningar har så få kvinnor, eller inga alls?

– Jag tänker att valberedningarna måste fundera på hur de rekryterar och att det kanske behövs ett nytt arbetssätt. Det behöver inte vara vd:n eller ägaren till företaget som sitter i byggföreningsstyrelsen. Det går om man vill och det finns ingen brist på kunniga kvinnor, säger Eva Thor.

Även Nordvästra Skåne har sedan flera år tillbaka flera kvinnor med.

– Vår målsättning är mångfald både vad gäller kön, storlek på företag och del av byggindustrin med olika verksamhetsinriktningar. Samtliga styrelsemedlemmar har ledande befattningar inom det företag de representerar. Egentligen är det företagen som anställt kvinnor på dessa befattningar, vilket i sin tur gör att de även representerar företagen i den lokala byggföreningsstyrelsen, säger Eva Hammarbäck, chef för BI i Helsingborg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev