Jämställdhet
Lindbäcks jobbar på sin jämställda fabrik
Publicerad: 21 november 2016, 06:17
Carina Lindberg är en av dem som fått jobb på Lindbäcks. Foto: Lindbäcks
Lindbäcks har ett högt ställt jämställdhetsmål för rekryteringen till den nya husfabrik de just nu bygger i Piteå. Varannan som anställs i fabriken ska vara kvinna och i samband med detta rekryterar man 150 personer. När nu 103 nyanställningar skrivits under är ”bara” 24 procent nyanställda kvinnor, men Lindbäcks är nöjda ändå.
– Vi har fått 105 nya medarbetare och av dem är 24 procent kvinnor och det är jättebra tycker vi. Vi har målet att de som ska jobba i vår nya fabrik ska vara 50 procent kvinnor och 50 procent män och hur vi väljer att flytta medarbetare till den nya fabriken har vi inte bestämt än. Och med ett år kvar till invigning så kommer vi säkert att nå målet, säger Lindbäcks vd Stefan Lindbäck.
Ungefär 1 600 personer har sökt jobb på Lindbäcks och av dem var 400 kvinnor. Man har inte kvoterat in någon utan gått på kvalifikationer. Många som fått jobb på fabriken kommer från andra branscher och lärs nu upp internt inför jobbet i fabriken. Andelen med annan yrkesbakgrund är högre bland kvinnorna än bland männen.
– Vi har anställt vårdpersonal, poliser, lärare, det är därför vi måste anställa lite i omgångar så vi hinner lära upp dem, säger Stefan Lindbäck.
Läs mer: Så når Lindbäcks fram till kvinnorna.
En av dem som fått jobb på Lindbäcks är Carina Lindberg, 50 år. Hon jobbade på ABB i Piteå, och när de talade om att lägga ner fick hon höra talas om Lindbäcks. Nu lärs hon upp till industri-snickare i fabriken.
– Jag lockades av att de satsar framåt – de kör på, det är det som är roligt! säger hon.
Att Lindbäcks söker aktivt efter kvinnor var dock inget hon egentligen tänkte på då hon sökte.
– Men blandade kön och åldrar, det är ju perfekt! säger hon.
Anledningen till att Lindbäcks aktivt vill nå ut till fler kvinnor är framför allt för att de är i så stort behov av arbetskraft.
– Vi behöver duktig arbetskraft. Varför ska vi då inte ta med oss hälften av befolkningen? säger Stefan Lindbäck.
Ni har ändå lyckats locka många kvinnor. Har du något tips på hur andra företag ska göra för att rekrytera mer jämställt?
– Man ska tänka sig för när man skriver annonser. Skriv en annons som är öppet inkluderande – skriv inte ”ser gärna kvinnliga sökanden” utan formulera i stället annonsen så alla känner sig välkomna att söka. Och se dessutom till att arbetsplatsen är inkluderande med arbetskläder och verktyg som passar alla – skapa en bra arbetsplats helt enkelt, säger Stefan Lindbäck.
När det gäller bygget av husfabriken har Lindbäcks nu skalet i princip klart.
– Nu sluter vi skalet och gör det sista på golvet. Själva byggarbetena är klara vid årsskiftet – då fortsätter installation av maskiner, portar och traverser och hissar och så vidare, säger Stefan Lindbäck.
I den nuvarande fabriken har man gått upp i tvåskift. Det ena skiftet kommer senare att gå över till den nya fabriken.
– Det är bra, så har de hunnit lära känna varandra och ledningen innan de börjar jobba där, säger Stefan Lindbäck.
Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se