söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Normingenjören ser att en jämställd bransch är inom räckhåll

Publicerad: 8 mars 2018, 05:00

Jenny Claesson, normingenjör på ”Add Gender”.

Vägen till en jämställd byggbransch kan gå snabbare än vad man tror. Det säger Jenny Claesson, normingenjör på ”Add Gender” som jobbar med att hjälpa företag att ta bra beslut för att öka jämställdheten.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

– Jag är hoppfull inför framtiden, det är många mansdominerade branscher som vaknar till nu och verkligen är sugna på förändring, säger hon.

Jenny Claesson har noterat att det sker många stora satsningar på jämställdhet i byggbranschen. Och Byggindustrin har till exempel skrivit om NCC:s branschgemensamma samtal om jämställdhet, om att Sveriges Byggindustriers vd:s rundabordssamtal med de fem största företagen till samtal om jämställdhet och om satsningen ”Jämnt på jobbet” där många aktörer i branschen samarbetar.

Men om det ska bli jämställda företag är det viktigt att jämställdhetsarbetet inte stannar på skrivbordsnivå, tror Jenny Claesson.

– Det händer mycket i branschen men projekten rör inte alltid de som jobbar på byggarbetsplatserna. Om de blir övertygade och köper resonemanget så kan förändringen gå fort, men känner de sig inte inkluderade är det inte säkert att det sker någon förändring. Det måste man tänka på, säger hon.

Inte bara etiska värderingar

Att byggbranschens strävan mot jämställdhet inte bara handlar om etiska värderingar utan även om ett behov av att utöka rekryteringsmöjligheterna och en önskan att ha bredare arbetsgrupper för att spegla det samhälle man bygger för tror Jenny Claesson är en fördel.

– Det leder till ett ökat tryck och gör att det händer mer, säger hon.

Vägen till jämställdhet kan synas gå långsamt, med att företagen bestämmer sig för en förändring är en otroligt viktig och påverkande faktor, säger Jenny Claesson.

– Det finns flera exempel på företag som lyckats, försvarskoncernen Saab satte ett mastigt mål att öka andelen kvinnor från 14–15 procent till 30 procent för de ville få en ”kritisk massa” av kvinnor. När de slututvärderade 2015 hade de nått 28 procent, säger hon.

En viktig förändringsfaktor är dock att hantera den oro som kan uppstå i en organisation i förändring.

– Deras erfarenhet var att många män sa att ”nu har jag ingen chans, nu är det bara kvinnor som gäller”. Det gäller att möta upp deras oro och inte skoja bort den, säger Jenny Claesson.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev