tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Nu finns byxor med rätt kurvor

Publicerad: 8 mars 2016, 14:51

Sent om sider börjar det komma arbetskläder som är anpassade efter kvinnliga former. Foto: Elinord

Efter att byggkvinnor i många år fått jobba med arbetsbyxor i herrstorlek hängande på höfterna har nu två företag som säljer byxor för kurvigare kroppar dykt upp på marknaden. Företagen Operose och Elinord har många tacksamma kunder i byggbranschen.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

– Den vanligaste reaktionen jag får är att det är konstigt att inte någon har gjort det här förut, säger Johanna Söderström, som driver Operose.

Johanna Söderström hade jobbat i designbranschen i många år och var sugen på nytt jobb. Samtidigt renoverade hon och hennes man ett hus och då märkte hon hur svårt det var att hitta arbetsbyxor för kvinnor. Hon började reka marknaden

– Det blev så uppenbart att det var något som behövdes, men alla ignorerade problemet. Då bestämde vi oss för att ta tag i det, säger hon.

För breda och raka

Problemet med herrbyxor var att de var för breda och raka och gled ner. Många kvinnor irriterade sig också på att ha fickor fulla med verktyg när de åkte och hämtade på förskolan efteråt. Det saknades också en byxa som rymde en gravidmage.

Johanna Söderström har nu tagit fram byxor med löstagbara fickor och knäskydd och stretch över höfterna. En varselbyxa i vid modell, två smalare varianter och den mest uppmärksammade av alla - mammabyxan med extra tyg för att få plats med magen, och fickor längre ner på höfterna.

– Mammabyxan var mer som ett ”statement”, men den har faktiskt sålt jättebra, säger hon.

Parallellt med Johanna Söderström satt miljökonsulten Elisabeth Nordenberg i Norrköping och irriterade sig just som Johanna.

Hon har saknat byggkläder sedan hon gjorde sin första praktik på Vägverket 1998.

– Jag fick mina första arbetskläder cirka tre veckor innan jag skulle sluta för jag letade efter kläder i fem veckor, skrattar hon.

Rekommenderade herrkläder

De kvinnliga modeller som fanns var så illasittande att till och med personalen i butikerna rekommenderade herrkläder.

– Om tjejerna går ut med herrbyxan från butiken så säger statistiken att man bara säljer herrbyxor. Då lägger så klart inte leverantören någon energi på att ta fram bra dammodell heller, säger Elisabeth Nordenberg.

Under företagsnamnet Elinord säljer hon nu två varianter på mer damanpassade arbetsbyxor. En hantverksbyxa och en som passar till serviceyrken och industri.

– Byxornas design vänder sig främst till yrkesanvändarna. Man ska kunna smälta in i ett arbetslag med väldigt mycket herrar – därför görs den inte i några sprudlande färger idag, den ska funka ihop med den manliga sidan, säger Elisabeth Nordenberg.

Många reaktioner från kvinnor

Det har gått bra för både Johanna Söderström och Elisabeth Nordenberg. De har fått många positiva reaktioner från många kvinnor som bär deras byxor. Men ett problem har varit att konkurrera med företagen som de stora byggföretagen redan har avtal med.

– Ett företag med högt i tak som lyssnar på sina anställdas behov är ofta intresserade. Men på vissa håll verkar man inte ens veta om att problemet finns. Jag förstår att man inte vill ha många olika leverantörer – men det borde gå att lösa, säger Elisabeth Nordenberg.

Johanna Söderström började nyligen leverera till JM och då fick hon sälja via deras leverantörer av herrbyxor.

Att gravidbyxan har sålt oväntat bra tror Johanna är på grund av att den inte omfattas av upphandlingsreglerna.

– Om det gäller mammabyxan får även statliga bolag gå utanför avtalen, eftersom den är så speciell, så jag har sålt den byxan även till statliga. Det har nog påverkat försäljningssiffrorna, säger hon.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev