Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Nya byggbodar ska öka jämställdhet

Publicerad: 5 oktober 2016, 05:56

Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, går husesyn i den nya jämställda byggboden.

Foto: Joakim Kröger, NCC

NCC har tagit fram en byggbod som ska göra det enklare för kvinnor, hbtq-personer och andra grupper att byta om och duscha efter arbetet. Boden finns nu som prototyp och på sikt ska NCC byta alla sina bodar mot den nya, jämställda sorten.


Ämnen i artikeln:

jämställdhet

Behovet av en enkel lösning för jämställda byggbodar blev tydligt för NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck i samband med att hon höll ett föredrag för nätverket Stella i Malmö för drygt ett år sedan. Nätverket syftar till att utveckla kvinnor i ledarroller inom NCC.

– I pausen var det många som kom fram och pratade med mig och berättade om hur jobbigt det kan kännas att vara i minoritet på ett bygge. En kvinna berättade att hon brukade byta om på sitt arbetsrum, men eftersom rummet saknade lås fick hon stå med foten mot dörren samtidigt som hon klädde om, säger Christina Lindbäck.

Lars Jadenstam, Joakim Tryggstad och Peter Hansson på Ramirent samt Hans Säll, Christina Lindbäck, My Kiiman-Håll och Emese Nemethi på NCC tog en titt på prototypen som för tillfället finns i Kungsängen nordväst om Stockholm.

Foto: Joakim Kröger, NCC

Efter mötet i Malmö tog Christina Lindbäck kontakt med Ramirent som tillsammans med en arbetsgrupp på NCC nu har tagit fram en prototyp på en jämställd byggbod.

– Vi är först i Norden med att lansera en jämställd byggbod. Det här flyttar fram positionerna för hela branschen, säger Christina Lindbäck.

Prototypen är nästan identisk med en vanlig liten byggbod med plats för 6-8 personer. Det som skiljer är att i stället för ett omklädningsrum där duschen skiljs av med ett draperi, så finns nu ett litet duschrum i anslutning till omklädningsrummet. I duschrummet finns duschkabinen men även en bänk och några krokar på väggen. Den som inte vill visa sig avklädd för de andra i omklädningsrummet tar helt enkelt med sig sitt ombyte in i duschrummet.

– Prototypen som vi tagit fram är inte dyrare än de gamla bodarna och den kräver inga nya rutiner. Det är viktigt för vi vill att det ska vara låga trösklar, det ska inte kännas som en speciallösning, säger Christina Lindbäck.

På sikt ska NCC ta fram jämställda byggbodar i alla storlekar och typer. De ser framför sig ett samarbete med fler aktörer än Ramirent.

– Jämställda byggbodar ska bli vår nya standard. Vi ska successivt ersätta den gamla sortens bodar, säger Christina Lindbäck.

Någon exakt tidplan för när byggbodarna ska vara ersatta med den nya typen har inte NCC ännu. Men tanken är att prototypen ska testas på ett bygge redan i oktober månad.

– De gamla byggbodarna är skapade i en annan tid då man inte funderade på att inkludera alla så som vi gör i dag. Vi vill ha en byggbransch där man trivs oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Det är jätteviktigt för oss att alla känner sig välkomna på NCC och den nya byggboden är en del av det arbetet, säger Christina Lindbäck.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

jämställdhet

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.