söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Nytt initiativ för ökad jämställdhet

Publicerad: 5 oktober 2017, 09:55

Foto: Joakim Kröger, NCC.

Att bygg har en utmaning vad gäller jämställdhet och att attrahera kvinnor är ingen nyhet. 99 procent av Byggnads medlemmar är män och även bland tjänstemännen i företagen dominerar männen.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Nu gör NCC ett initiativ för att få hela branschen att lyfta jämställdhet högt på agendan.

– Det här är en fråga som vi har uppmärksammat och som behöver mycket stöd och uppbackning, säger Anna Lind, kommunikationschef för Dome of Visions på NCC.

Diskussionerna om utmaningen startade under Almedalens veckan i somras, men vid ett seminarium i Dome of Visions vid KTH i Stockholm i onsdags gick startskottet på riktigt.

– Vi vill involvera alla parter inom branschen, företagen och arbetsgivar- och fackorganisationer. Det här är ingenting som NCC kan lösa själva, säger Anna Lind.

Med vid seminariet i Dome of Visions var bland annat NCC:s hållbarhet Christina Lindbäck.

– Den här frågan är ständigt aktuell. Dynamiska och inkluderande team skapar innovation och bidrar till ökad lönsamhet. Därför vill vi sänka trösklarna för att rekrytera fler kvinnor till byggbranschen och på så sätt skapa en attraktivare arbetsplats, sa hon.

Att skapa en mer jämställd bransch dit kvinnor vill söka sig och där de vill stanna kvar handlar både om konkreta, praktiska saker och mer övergripande. Ett exempel på hur man konkret kan bli mer inkluderande för kvinnor är att göra arbetslivet bättre för kvinnliga byggarbetare genom till exempel jämställda byggbodar, något som NCC tillämpar efter en idé från NCC:s kvinnliga nätverk Stella.

Sveriges Byggindustriers nya vd Catharina Elmsäter-Svärd representerade arbetsgivarorganisationen under seminariet. Hon instämde i den allmänna problembeskrivningen att i en tid med stora rekryteringsbehov är det självklart att också rekrytera.

– Vi ser att allt fler unga tjejer tycker at byggbranschen är intressant. Den svåra frågan är då hur vi ska kunna behålla de som söker sig till oss. En nyckel till att lyckas med det är att åstadkomma en attitydförändring, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggnads ordförande Johan Lindholm har under en tid arbetat aktivt för att bli kvitt den machokultur som finns i branschen.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, vill bli av med machokulturen som finns inom bygg. Foto: Joakim Kröger, NCC.

– Det är viktigt för allas skull, inte heller män mår bra i en sådan miljö. Vi måste förändra jargongen och aldrig acceptera diskriminering, sa Johan Lindholm.

Anna Lind är nöjd med seminariet i Dome of Visions. Bland annat inspirerade tidigare länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad i hur fokus på jämställhetsfrågan faktiskt kan ge verkliga resultat.

– Jag tycker att det var en väldigt positiv stämning. Det här är en väldigt spännande bransch. Och det är viktigt att vi har hela samhället som rekryteringsbas, säger Anna Lind.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev