onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Så kom Strukton Rail in på nytt spår

Publicerad: 21 mars 2018, 05:00

Peter Arozenius, KMA-chef på Strukton Rail.

Strukton Rail hade tidigare 12 procent kvinnor i ledningsgruppen, men ökade snabbt andelen till 45 procent.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet


Den tidigare ledningsgruppen på Strukton Rail, som inte är ett börsnoterat bolag och därför inte fanns med på Allbrights lista, bestod av åtta personer, varav sju män och en kvinna. Ledningsgruppen sedan januari i år består däremot av elva personer. Fem kvinnor, fem män plus den manlige vd:n Robert Röder som är ordförande.

– Vi utökade ledningsgruppen. Den ska vara till stöd för vd:n och han ville ha en större grupp. Att den blev jämställd beror på ett aktivt val under det senaste året om att rekrytera kvinnor till ledande positioner, säger Peter Arozenius, KMA-chef på Strukton Rail.

LÄS MER: Peabs ledning sämst i klassen på jämställdhet

Två av tre regionchefer är därför kvinnor och även den nya ekonomichefen är kvinna, berättar han. Även bolagsjuristen och inköpschefen är kvinnor. Samtidigt har företaget tagit emot en ny kull arbetsledare där de aktivt sett till att fördelningen består av fem kvinnor och sex män.

– Strukton vill vara ett modernt företag som följer med sin tid och visa att det finns goda möjligheter för kvinnor att avancera i företaget och branschen. Sedan 2017 är ett av våra prioriterade hållbarhetsmål att verka för jämställdhet och mångfald, säger Peter Arozenius.

Bland yrkesarbetarna är det fortfarande svårt att anställa kvinnor eftersom de är så få på utbildningarna. Men i fallet med tjänstemän finns inte längre någon anledning att inte kunna ha jämställdhet i ledande positioner, menar Peter Arozenius.

– Här är det upp till företagen att bestämma sig. Det finns tillräckligt många kvinnor att välja på.

Relaterade artiklar

Peabs ledning sämst i klassen på jämställdhet

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev