söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Serneke långt efter andra byggare

Publicerad: 6 mars 2019, 05:11

Bild 1/4  Jenny Lilja Lagercrantz är HR-direktör på Bonava som har åtta män och åtta kvinnor på ledande positioner om man tittar på både styrelse och ledning. Foto: Bonava

Av alla styrelsemedlemmar i de tio största byggföretagen är 45 procent kvinnor och i ledningsgrupperna är 29 procent kvinnor i snitt. Det visar en kartläggning som Byggindustrin har gjort. Men Serneke har i år noll kvinnor i ledningsgruppen.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

– Vi har tidigare haft kvinnor i koncernledningen. Nyrekryteringar är alltid en kombination av att hitta rätt kompetens för posten och att ha förmåga att attrahera rätt personer att söka. Vi har dessvärre inte lyckats kombinera dessa två aspekter så att vi fått kvinnlig representation i koncernledningen. Detta är dock en prioriterad fråga säger Sernekes HR-direktör Jonas Fjellman.

Serneke är inte alls nöjda med situationen eftersom de vet att diversifiering, både vad gäller kön och bakgrund, skapar dynamik och förmåga till bättre beslutsfattande.

– Vi vill verka för en mer jämlik ledning i företaget vilket vi har fokus på. Vi ser just nu över vår organisation som helhet och eventuella tillsättningar av ledande tjänster med plats i koncernledningen. Att få in kvinnor är en grundförutsättning i detta arbete, säger Jonas Fjellman.

Bidrar till bättre resultat

Svevia och Erlandsson bygg har helt jämställda styrelser.

Både Skanska och NCC har numera styrelser med fler kvinnor än män.

– Att vi har många kvinnor i vår styrelse ger en uppenbar och viktig effekt i företaget eftersom de tjänar som förebilder. Det återspeglar också det vi framhåller i vår mångfaldspolicy. Vi tror att jämställda grupper bidrar till bättre resultat, det är ju väldigt viktigt. Men sen är styrelsens arbete inte operativt utan där kommer företagsledningarna in, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.

Omvänd pyramid

NCC:s ledningsgrupp består av tre kvinnor och fem män, men om man tittar på den utökade ledningsgruppen så består den av sex kvinnor och sex män.

Men Christina Lindbäck är inte nöjd ändå.

– Nu har företagets kvinnorepresentation blivit som en omvänd pyramid. Vi har relativt många kvinnor i toppen, men få kvinnor på golvet. Bland våra yrkesarbetare har vi oerhört låg andel kvinnor, och det är ett jätteproblem. Det är en utmaning som hela branschen brottas med. Och totalt har vi ungefär 14 procent kvinnor i företaget men bland yrkesarbetarna bara 3 procent, så vi skulle verkligen vilja komma längre än så här, säger hon.

Önskad men inte avgörande

Bonava har totalt åtta män och åtta kvinnor på ledande positioner om man tittar på både styrelse och ledning. I ledningsgruppen har man fem kvinnor och fyra män. I höstas skulle man tillsätta två affärschefer till ledningsgruppen.

– Då tittade vi först och främst på interna kandidater för att lyfta de möjligheter som finns att utvecklas inom företaget. Vi tittade också på kandidaternas potential och såg möjligheten att titta på andra erfarenheter och kompetenser  än de vi vanligen värderar, säger Jenny Lilja Lagercrantz som är HR-direktör på Bonava.

Läs mer: Allbrights vd: ”Byggbranschen är på hugget”.

Till viss del var det en medveten strategi att tillsätta fler kvinnor.

– Det var en önskad parameter i rekryteringen att få in fler kvinnor i ledningen, men samtidigt var det inte en avgörande parameter. En diversifierad grupp ger möjlighet till mer dynamiska diskussioner och samarbeten. Det gör att vi som ledningsgrupp breddar vårt perspektiv, utmanar hur vi ser på vår verksamhet och affär på flera sätt och i bästa fall fattar vi också bättre beslut, säger Jenny Lilja Lagercrantz.

Bättre siffror för Peab

Allbright-stiftelsen granskar årligen rapporter om hur det ser ut i börsbolagens ledningsgrupper. Peab har tidigare haft kvinnor i ledningsgruppen men hamnade i Allbrights senaste rapport på deras ”röda lista”– eftersom de då inte hade några kvinnor alls i gruppen.

Under 2018 kom dock två kvinnor till. En av dem är Camila Buzaglo, Peabs nya kommunikationsdirektör.

– Det är positivt att vi fått fler kvinnor i ledningen. Kompetens och attityd är fundamentet, men erfarenhet är också viktigt. Att i en grupp ha olika spetskompetenser, rätt attityd och erfarenheter gör att en ser en utmaning eller möjlighet från olika perspektiv. Jag är övertygad om att det är en fördel när det  ska fattas beslut, säger hon.

Läs mer: Peabs ledning sämst i klassen på jämställdhet.

Camila Buzaglo är feminist och kräsen när det gäller val av chef. Enligt henne själv tackade hon ja till jobbet på Peab för att hon  tycker att hennes arbetsgivare har rätt värderingar.

– Från högsta ledningen är det uttalat att kvinnor på Peab ska ha möjlighet att utvecklas och ta sig an nya roller, för om en får växa och trivs på jobbet så kommer fler kvinnor att söka sig till oss. Peab är ett modernt företag som inte har råd att bara se till hälften av arbetsmarknaden, och därför jobbar vi aktivt med att lämna invanda hjulspår. Att fler kvinnor kommer in på dessa viktiga positioner betyder att vi kommer att bidra till att Peab utvecklas och växer. Precis som våra manliga kollegor.

Relaterade artiklar

Allbrights vd: ”Byggbranschen är på hugget”

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev