Få hela storyn
Starta din prenumeration
Jämställdhet
Publicerad: 19 Juni 2014, 10:27
Sexistiska och kränkande budskap på studentflakens banderoller är inte bara olämpligt. Skolorna är skyldiga att jobba mot sexuella trakasserier enligt lag, enligt styrelsen i Byggnadsindustrins yrkesnämnd, BYN.
I veckan har budskapen på studentflaksbanderoller väckt debatt. Debatten har främst handlat om en banderoll som en avgångsklass på byggprogrammet i Åtvidaberg hade på sitt flak.
"I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg. 2:an var värst, det tyckte hon också" skrevs över flaket.
Nu reagerar styrelsen i Byggnadsindustrins yrkesnämnd, BYN. De sexistiska budskap och andra slags kränkningar som förekommer på vissa av studentflakens banderoller är inte bara olämpliga, skolorna har dessutom lagkrav på sig att motverka sexuella trakasserier, skriver BYN:s styrelse i ett pressmeddelande.
- Det är trista budskap. Ungdomligt oförstånd kan man tycka, men vuxenvärlden måste markera. Detta är inte OK, säger Lars Tullstedt, ansvarig för utbildningsfrågor på Sveriges Byggindustrier.
Hela styrelsen för BYN håller med om detta. I styrelsen sitter Andreas Brendinger, Sveriges Byggindustrier, Christer Carlsson, Byggnads, Per Ek, Maskinentreprenörerna, Thomas Brännström, Seko, och Nils-Gunnar Bergander, Byggnadsindustrins yrkesnämnd.
De skriver:
”Skolledningarna måste agera för att stoppa detta. Att inte göra något är att tyst acceptera det oacceptabla. Vi har ett i huvudsak positivt samarbete med gymnasieskolorna över hela landet och deltar vi i vuxenvärldens tysta tolererande blir vi medskyldiga.”
Deras uppmaning till alla ansvariga på de skolor som ännu inte har tagit tag i detta är:
”Styr eleverna i rätt riktning. Det krävs ett förebyggande arbete, när eleverna är på väg ut är det för sent att ta diskussionen. Under hela utbildningen måste ett värderingsarbete grundläggas och oacceptabla beteenden motverkas. Vi ser gärna banderoller med fyndiga budskap som alla kan glädjas åt och som blir reklampelare för utbildningarna och branschen utan kränkningar.”