Jämställdhet
#sistaspikenikistan: "Vi är trötta på att bli tystade"
Publicerad: 27 november 2017, 10:31
Bild 1/2 Arkitekten Cajsa Winge är en av talespersonerna bakom #sistaspikenikistan. Foto: Privat
Nu har byggbranschen samlats till ett upprop, #sistaspikenikistan, som en följd av #metoo. Talespersonerna bakom uppropet hoppas att aktionen ska rucka strukturerna inom branschen i grunden.
Initiativet till #sistaspikenikistan togs för ungefär en vecka sedan av snickaren Emmelie Renlund som snabbt fick med sig arkitekten Cajsa Winge. Nu har uppropet samlat minst 4 627 namnunderskrifter och massor av vittnesmål om kränkningar, övergrepp, sexism och mobbning inom byggbranschen mot kvinnor.
– Syftet med det här uppropet är att hitta lösningar på de här problemen. Det är människor som skadas och drömmar som krossas på grund av det här, säger Cajsa Winge.
Hon tror att uppropet kommer att rucka strukturerna inom branschen eftersom #metoo och nu #sistaspikenikistan har blivit så stort. #sistaspikenikistan har bara existerat en vecka, men Cajsa Winge säger att gruppen nu diskuterar hur man ska få denna rörelse att få fortsatt liv och växa efter att den första uppmärksamheten har lagt sig.
– Vi tänker starta en öppen grupp på Facebook samt ett instagramkonto bland annat, säger hon.
Här är uppropstexten från #sistaspiken i kistan
”Med 4 627 underskrifter och ca 200 vittnesmål har vi samlats från byggbranschens alla hörn under #sistaspikenikistan. Detta är ett upprop ur ilska, frustration och sorg med vittnesmål om sexuella trakasserier, övergrepp och andra mer subtila former av sexism som pågått i branschen under alldeles för många år. Vi är trötta på att inte bli tagna på allvar, vi är trötta på att bli tystade. Det är dags att sätta #sistaspikenikistan.
Att arbeta inom byggbranschen är att vara en del av det maskineri som skapar vår omgivning. Allt som människan skapat runt omkring dig har någon tänkt ut, någon planerat och ytterligare en annan byggt.
Vi är många utav dessa andra, och likt andra #metoo-upprop vill vi nu höja våra röster om vad som pågår i vår professionella vardag.
De berättelser som citeras här vittnar om vidden av den kultur som finns inom branschen i stort.
Det är kollegor som tar sig friheter, skämt som skapar rädsla, svårigheter för kvinnor att avancera och arbetsgivare som inte tar ansvar. Några av oss är så pass vana att vi slutat rygga tillbaka. Några av oss undrar om branschen verkligen är något för dem. Och ytterligare några har kämpat men till slut lämnat branschen. Med #sistaspikenikistan väcker vi kampen och hoppas att sista spiken en dag ligger i vår hand.
Både den öppna machokulturen och den mindre synliga maktstrukturen som existerar måste brytas.
Tystnadskulturen måste brytas och samtal måste föras. Kanaler måste finnas för att trakasserier ska kunna anmälas, förövarna måste få konsekvenser, och metodik för att förebygga måste användas. Vi måste få vara trygga på våra arbetsplatser. Ansvariga måste ta ansvar.
Vi hoppas att våra manliga kollegor och arbetsgivare tar till sig av våra berättelser. Vi kräver med detta upprop att ni öppnar era ögon, höjer era röster och arbetar för ett hållbart arbetsklimat. För oss och för er. Vi finns och vi har fått nog - vi vill sätta sista spiken i kistan. Underskrifterna betyder inte att alla är drabbade men att vi alla står bakom uppropet.”
Flera reaktioner
De reaktioner som enligt Cajsa Winge hittills har nått #sistaspikenikistan är positiva.
– Än så länge har mest massmedier hört av sig, säger hon.
På Twitter finns dock en del reaktioner från olika organisationer och personer i branschen.
”Byggcheferna ger fullt stöd till upproret”, skriver Byggcheferna. Byggnads har tweetat en del ur uppropet. Från Sveriges Byggindustrier har Anders Fredriksson, chef för Sveriges Byggindustrier i Kristianstad och Lars Redtzer fört vidare uppropets budskap. Likadant har Samhällsbyggarna, INföretagen och Kvinnors Byggforum gjort. Flera andra personer med branschanknytning har gett sitt stöd till uppropet.
Enligt Cajsa Winge fortsätter många att höra av sig och vill anmäla sig till #spikenikistan. Om du är intresserad kan du komma i kontakt med gruppen genom att höra av dig till Cajsa Winge på Facebook.