Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Skanska sämst på jämställdhet

Publicerad: 21 maj 2008, 12:32

Det går bakåt för jämställdheten i börsbolagens styrelser. Det visar Folksams återkommande jämställdhetsindex. Byggbolaget Skanska är minst jämställt av de granskade företagen.


För första gången sedan 2003 minskar andelen kvinnor i styrelserna för bolagen på Stockholmsbörsens OMXS30, enligt Folksams undersökning.

Förra året var 76,1 procent av styrelsepersonerna män. Det är en minskning med en halv procentenhet sedan 2006. Med den utvecklingstakt som varit de senaste fem åren kommer det att dröja ytterligare 20 år innan styrelserna får en jämn könsfördelning, framgår av Folksams undersökning.

– Det här är verkligen en väckarklocka, säger Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt Ägande på Folksam.

Sämst ställt med jämställdheten är det bland bolagen i industrisektorn.

– Kanske inte helt förvånande med tanke på den attityd vi ofta stöter på i bolag från denna sektor, säger Carina Lundberg Markow.

Allra minst jämställt bland de granskade företagen finns Skanska, tätt föjlt av Volvo och Scania.

60 procent av de granskade bolagen förklarar inte sitt jämställdhetsarbete vare sig på sin webbplats eller i årsredovisningen.

– Det är mycket anmärkningsvärt, säger Carina Lundberg Markow. Fler företag borde inse att styrelser och företagsledningar, som speglar kunderna och befolkningen i sin sammansättning, också skapar bättre förutsättningar för lönsamhet. De borde även inse att det krävs medvetet arbete för att åstadkomma detta.

Folksams jämställdhetsindex 2008 omfattar 24 svenskregistrerade företag på Stockholmsbörsens OMXS30.

Det högsta betyget 5,0 ges om företaget har en lika stor andel kvinnor och män bland sina anställda samt även i ledningsgrupp och styrelse.
Swedbank får högst genomsnittsbetyg (3,51) och utses av Folksam till ”Årets jämställdhetsföretag”, följt av TeliaSonera (3,16) och Investor (3,14).

De tre mest jämställda företagen är:

Lundberg Markow.

1 Swedbank Finans
2 TeliaSonera Telekommunikation
3 Investor Finans

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.