Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Skanska satsar på att få bättre mix på personalen

Publicerad: 28 januari 2013, 12:05

Mångfald handlar både om värderingar och om affärer. Sedan i höstas satsar Skanska ännu mer på att hitta medarbetare med en varierad bakgrund och har tillsatt en globalt ansvarig för frågorna.


Skanskas ambition är att vara ledande i branschen vad gäller andel kvinnor och personer med utländsk bakgrund på ledande poster, berättar Pia Höök som i september började som mångfaldsansvarig för Skanska på koncernnivå.

– Vi ska ha en inkluderande kultur, så att alla kan bidra oavsett, eller tack vare, sin bakgrund, säger hon.

Pia Höök har mycket erfarenhet av frågorna både som forskare på Handelshögskolan i Stockholm och vid KTH och som ansvarig för mångfaldsarbetet på Volvo-koncernen.

På ett seminarium hos Fredrika Bremer-förbundet berättade Pia Höök och Susan Westberg att i USA är mångfald ett krav vid upphandlingar.

En del i Skanskas mångfalds­arbete är ett värderingsspel som påbörjades 2010 som alla anställda och nyanställda – tjänstemän liksom yrkesarbetare – deltar i. Under en halvdag tar man upp fördomar, diskuterar och tar ställning till sant och falskt om olika påståenden. Det är ett bra verktyg för att nå ut i en så decentraliserad organisation, säger Pia Höök.  

Mycket har förändrats och kommer att förändras, till exempel rekryteringen.

– Det var samma namn som var aktuella vid alla tillsättningar och jag tyckte att vi borde börja annonsera, berättar Susan Westberg.

– I forskningen ser man att om man skapar transparenta processer så ger det ökad mångfald. Det blir en mer heterogen talangpool, fyller Pia Höök i. Och i dag söker kvinnor posterna.

Skanska har flera olika nätverk – till exempel för kvinnor, nya och yngre medarbetare, erfarna projektchefer – som syftar till att få nya kontakter och kunskap.   

Pia Höök säger att många tycker att det är en ökad risk att ta in någon som är annorlunda.

– Det är en kunskapsfråga att veta att de gör rätt, säger hon.

Fördelningen av kvinnor och män eller utifrån ålder är lätt att kartlägga, men för att få en bild av hur många som har utländsk bakgrund anlitas Statistiska centralbyrån som kan ta fram siffror för företaget.

Pia Höök och Susan Westberg säger att rekryteringen för att öka blandningen bland medarbetarna börjar lossna, men mer vad gäller kön än etnicitet. Ett steg i rätt riktning är att antalet kvinnor som är distriktschefer fördubblats under 2012.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.