Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Svårare för kvinnor få jobb som byggingenjör

Publicerad: 18 november 2009, 12:20

Kvinnliga högskoleingenjörer med bygginriktning har svårare än män att komma ut på arbetsmarknaden.


– Vi har ingen förklaring till varför det är svårare för kvinnor med just denna utbildning, säger Örjan Hemström, utredare på Högskoleverket.


Att utbilda sig inom bygg har gett gyllene jobbtillfällen under större delen av 2000-talet, både för män och kvinnor. Högskoleverkets statistik visar att civilingenjörer med bygginriktning har legat i topp när det gäller etablering på arbetsmarknaden. Här hade 95 procent jobb ett och ett halvt år efter att de tagit examen 2005-2006. Även högskoleingenjörer med bygginriktning har haft det bra med 92 procent yrkesverksamma.

Kvinnor har nästan lika lätt som män att få jobb efter en svensk högskoleutbildning. Bara ett fåtal utbildningar har konsekvent favoriserat män framför kvinnor på arbetsmarknaden mellan 2005 och 2007. En av dem är högskoleingenjör med bygginriktning där kvinnor haft avsevärt mycket svårare att få jobb tre år i rad. Bland de som tog examen år 2005 var det 13 procent fler män än kvinnor som fått jobb ett och ett halvt år efter examen. För civilingenjörer med bygginriktning finns inte denna skillnad mellan könen.

– Man måste göra andra typer av studier för att få reda på varför det är så här. Till exempel behövs kunskap om rekryteringsfasen för att förstå skillnaderna, säger Örjan Hemström.

Allra lättast att få jobb under perioden hade högskoleingenjörer med bygginriktning examinerade från Chalmers, Högskolan Jönköping och Mälardalens högskola. Här fick alla jobb. Svårast att få jobb med samma examen hade de som studerat på Malmö högskola där 82 procent fick jobb.

– Men även det är en hög siffra, kommenterar Örjan Hemström.

Över lag visar statistiken att akademiker har lättare att få jobb än de med kortare utbildningar.

– Konjunkturuppgången som började 2006 är en trolig förklaring till att så många fick jobb snabbt och vi kommer sannolikt att se att även 2008 var ett bra år för akademiker. Under de senaste två decennierna har högskoleutbildade haft lägre arbetslöshet än personer med bara grund- eller gymnasieutbildning, särskilt när det varit lågkonjunktur. Dessvärre väntas statistiken för det här året visa ett kärvare läge på arbetsmarknaden även för akademiker, säger Örjan Hemström.

Fakta: Lättast att få jobb
(procent som fått jobb 2007 efter att ha tagit examen 2005-2006)
1. Läkare (96 %)
2. Civilingenjör med bygginriktning/ tandläkare (95 %)
3. Psykoterapeut (93 %)
4. Högskoleingenjör med bygginriktning/ specialpedagoger(92 %)
5. Civilingenjör med maskin eller datainriktning (90 %)

Fakta: Högskolor där flest fått jobb
Högskoleingenjörer med bygginriktning med examen från Chalmers, Högskolan Jönköping, Mälardalens högskola hade lättast att få jobb (100 %). Svårast hade de med examen från Malmö högskola (82 %).

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.