Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Sweco med på Allbrights vita lista

Publicerad: 5 mars 2015, 11:54

Mansdominansen i svenska börsbolag lever vidare. Det visar Allbrights rapporten 2014. Men vissa ljuspunkter finns. Fyra av samhällsbyggnadssektorns börsbolag finns bland de bolag som har gjort störst förbättring ur jämställdhetssynpunkt.


Ämnen i artikeln:

SwecoaktiemarknadAllbright-rapporten

Börsens vanligaste styrelseledamot heter alltjämt Anders, är född 1953 och är ekonom från Handelshögskolan i Stockholm. De tio vanligaste namnen i börsbolagens styrelser är pursvenska mansnamn. Först på 17:e plats finns Maria och Anna. De delar sin plats med Stefan. Allbright-rapporten 2014 visar att det inte har hänt mycket i svenskt näringsliv i det här avseendet. Homogeniteten i näringslivets ledningsgrupper vad gäller kön, ålder och utbildningsbakgrund är påtaglig.

Men inom samhällsbyggnadssektorn har det skett några förbättringar av jämställdheten sedan 2013. Bland de stora bolagen utmärker sig NCC som det sjunde bästa bolaget med 31 procent kvinnor i ledningen och 33 procent kvinnor i styrelsen. Sweco återfinns på samma plats bland de medelstora bolagen med 40 procent kvinnor i ledningen och 50 procent kvinnor i styrelsen.

Sweco finns även på Allbrights vita lista. Här platsar bolag där representationen av ett kön i ledningsgruppen varken får vara mer än 60 procent eller mindre än 40 procent.

På Allbrights gråa lista finns bolag som har kvinnor i ledningsgruppen med inte når upp till jämställd representation. Här finns bland andra Rejlers, NCC, JM, Skanska, Peab och fastighetsbolag som Fabege och Wallenstam.

På Allbrights svarta lista finns de bolag som helt saknar kvinnor i ledningen. Här ligger fastighetsbolaget Victoria Park.

Överlag visar Allbright-rapporten 2014 att utvecklingen av andelen kvinnor på ledningsnivå har stannat av. Andelen kvinnor har ökat med blygsamma 0,7 procentenheter till 18,5 procent. Först år 2022 töms AllBrights svarta lista om dagens tempo består.

Allbright rapporten i korthet

■ För första gången är det fler bolag som har en kvinna, än noll kvinnor, i ledningsgruppen.
■ 238 av börsens vd:ar är män och 15 av börsens vd:ar är kvinnor.
■ Flest kvinnor finns bland konsumentbolagen.
■ 144 börsbolag placerar sig på AllBrights nya gråa lista.
■ Först år 2022 töms AllBrights svarta lista om dagens tempo består.

Om Allbright

Allbright grundades för tre år sedan i syfte att öka andelen kvinnor på ledande positioner i arbetslivet. Allbright arbetar kontinuerligt med att kartlägga och granska representationen av kvinnor och män på ledande befattningar i börsbolagen. Varje år släpper de Allbright-rapporten, en kartläggning av börsbolagens ledningsgrupper.

Allbright-rapporten 2014 bygger på data insamlade i december 2013.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.