Jämställdhet
Teater som förändrar fördomar
Publicerad: 8 april 2016, 13:15
Under Nordbyggsmässan i Älvsjö i Stockholm gav teater Katapult ett smakprov på hur de jobbar för att förändra attityder och machojargongen i byggbranschen.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.
Sedan 2004 har teater Katapult jobbat med byggbranschen och under dessa 12 år har de specialiserat sig just på bygg. Här finns mycket att jobba med.
– Byggbranschen har sett oss som ett verktyg för att jobba med de mjuka frågorna, som attityder och jargong, som ju också påverkar hårdare frågor som säkerhet exempelvis. Löneförhandlingar är en annan sådan fråga, berättar Fabian Fahlgren.
Han är en av skådespelarna i ensemblen, tillsammans med Magnus Åkeblom och Renée Jonsson. De spelar upp ett forumspel. Det går till så att skådespelarna spelar upp en situation som går fel för publiken, som när som helst kan stoppa spelet och ge förslag på hur scenen skulle kunna förändras. Publiken har rätt att ändra på en karaktär i skådespelet. Genom att en person agerar på ett annat sätt kan händelseförloppet ta en helt ny riktning med en bättre psykosocial miljö och bättre säkerhetstänk följd till exempel.
Bygg är en tacksam bransch att jobba med de här frågorna, tycker Fabian Fahlgren.
– Ja! Det är jättekul. Vår form av teater bygger på att folk stoppar och kommer med förslag på alternativa sätt att förhålla sig och det gör folk i byggbranschen. Alla kanske inte har så positiv erfarenhet av teater, men när det får se en teater som handlar om dem, så känner de sig nog lite sedda. Det är inte ofta man få se teater om det som man själv håller på med, säger Fabian Fahlgren.
Han tror att de föreställningar som teater Katapult gör kan förändra attityder.
– Vi väcker alltid diskussioner. Om ska man lära sig någonting måste man koppla en känsla till den kunskapen. Teater handlar om känslor, det väcker känslor, det är lustfyllt, man skrattar, man blir förbannad, man blir provocerad, då sätter sig det vi gör på scen på ett annat sätt än det kanske gör när man hör en föreläsning. Och har man med sig det minnet när man kommer ut på bygget, så kan det fungera lite som en simulator, att man har testat hur det kan vara att förändra en situation genom att man gör på ett annat sätt – då har man den erfarenheten.