Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Teknikkonsultföretagen är mest jämställda

Publicerad: 15 november 2011, 15:09

Teknikkonsultföretagen Sweco och Tyréns är mer jämställda än byggbranschen i genomsnitt.


Varken Sweco eller Tyréns har någon strategi för att öka andelen anställda kvinnor, de väljer bara den bäst lämpade personen till varje tjänst. Men en undersökning av tidningen På Väg visar att de ändå är bland de mest jämställda företagen.

I de stora bygg- och anläggningsbolagens styrelser och ledningar är under 20 procent kvinnor. I teknikkonsultföretagen är motsvarande siffra 32 procent. Allra jämnast för könsfördelningen på Sweco med 45 procent kvinnor i både styrelsen och ledningen.

Eva Nygren, vd för Sweco Sverige, säger att de inte fokuserar särskilt på jämställdhetsfrågan.

– Vi pratar inte om att rekrytera en kvinna eller en man utan vi fokuserar på att hitta den mest lämpade.

Swecos jämna könsfördelning tror hon beror på att de haft kvinnor i ledande positioner under en längre tid.

– Det är viktigt att det finns förebilder. Det är också viktigt att ha mångfald i rekryteringsgruppen. Om den består av ett gäng likadana personer får man bara ytterligare en likadan.

Även Tyréns klarar sig bättre än genomsnittet, där är 25 procent av styrelsemedlemmarna och 44 procent av ledningen kvinnor. Till På Väg säger Tyréns vd Ulrika Franke att företaget inte lägger fokus på jämn könsfördelning utan snarare på en allsidighet bland medarbetarna. Och när det finns en mångfald bland medarbetarna sprider den sig till ledningen, menar hon.

Både Eva Nygren och Ulrika Franke tror att även anläggnings- och entreprenadföretagen är på väg mot en mer jämställd sammansättning.

– De har några år kvar. Men när en ny generation män ersätter fyrtiotalisterna tror jag att vi också kommer att se fler kvinnor där, säger Eva Nygren.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.