Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Titania lägger kraft på att hitta kvinnor

Publicerad: 28 januari 2013, 12:37

Byggföretaget Titania i Stockholm växer snabbt och har låg medelålder. Men företaget har ett problem, man vill anställa fler kvinnor men får bara ansökningar från män när tjänster annonseras ut. Nu har Titania intervjuat kvinnor i branschen för att se vad som kan göras för att öka antalet kvinnor i inom bygg.


De senaste två åren har Titania klassats som Gasellföretag av Dagens Industri. Företaget har runt 170 anställda och omsättningen har ökat från 36 miljoner till 210 miljoner på 5 år.  Titania är specialiserat på stambyten och badrumsrenoveringar, men totalrenoverar också fastigheter för privata och allmännyttiga fastighetsägare och ska under 2013 börja med nyproduktion i större skala.

Katrine Larsdotter Norén, kommunikations- och webb­assistent på Titania, har gjort undersökningen där fem kvinnor inom bygg intervjuats.

– Vi vill lyfta problemet och visa att vi på Titania är väldigt öppna för att ta emot kvinnor fastän det kanske inte ser ut så om man tittar på vilka som jobbar på Titania i dag. Både inom Titania och inom byggbranschen i stort så dominerar ju männen kraftigt, det är ingen hemlighet. Vi har under intervjuerna fått fram positiva saker om byggbranschen som att ”Det är inte så farligt att vara kvinna i byggbranschen. Man behöver lite skinn på näsan, men det är ett jätteroligt jobb”.

Hon berättar att Titania jobbar med mångfald överlag och mot alla typer av diskriminering utifrån företagets diskriminerings- och jämställdhetspolicy. Bland annat undersöker man möjligheterna att delta i Pride-festivalen.

Företagsledningens inställning är att mångfald skapar dynamik, vilket varit nödvändigt för den kraftiga tillväxten. Företaget har för tillfället cirka tio nationaliteter bland sina medarbetare, varav många är från Polen.

– De är väldigt duktiga, ambitiösa och kan många olika delar av hantverkaryrket, vi brukar säga att de är multihantverkare, säger Katrine.

Av intervjuundersökningen med de fem kvinnorna drar Titania slutsatsen att det i första hand verkar vara gällande attityder och inställningar till kvinnor, både inom och utanför branschen, som är största orsaken till att så få kvinnor söker sig till byggyrken.

”Detta kommer förhoppningsvis förändras i takt med att en generationsväxling sker i byggbranschen i kombination med att fler kvinnor söker sig till högskoleutbildningar inom teknik och bygg, vilket är en långsam, men noterbar trend”, skriver Titania i rapporten.

• Titania har intervjuat fem kvinnor – en konstruktör, en kontrollansvarig, en byggnadsfysiker, en projektledare och en byggingenjör – mellan 20 och 50 år om att det är få kvinnor i byggbranschen. Läs mer i Byggindustrin 3/2013 om några av de saker som kom fram.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.