Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Ungdomars röster får mer tyngd

Publicerad: 9 mars 2016, 06:08

Malin Henriksson, genusvetare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Foto: VTI

Vad tycker ungdomar är viktigt när ett samhälle planeras? Snart får samhällsplanerarna vägledning för att kunna jobba mer med jämställdhet även bland unga.


Hittills har, de gånger jämställdhetsaspekten vägts in i skapandet av det offentliga rummet, fokus ofta legat på vuxna kvinnors rädsla för att bli utsatta för våld. Men färre har tittat på vad ungdomar tycker är viktigt. Det menar forskaren och genusvetaren Malin Henriksson, som är anställd på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ungdomar kommer sällan till tals

– Ungdomar är till exempel ute på kvällen på ett helt annat sätt än vuxna. Både unga tjejer, killar och transpersoner är utsatta och rädda för våld och ofredanden. Ändå är det sällan de unga kommer till tals i planeringssammanhang. Det är till exempel svårt att locka ungdomar till de traditionella samråden, säger hon.

Detta är skälet till att VTI i samverkan med Östergötlands museum nu startar ett projekt där de, tillsammans med unga, ska skapa en pedagogisk handledning som bland annat planerare och beslutsfattare kan använda sig av. Målet är att ungas åsikter ska komma med tidigare i planeringsprocessen.

Vandringsutställning

– Formatet kommer att bli en vandringsutställning med workshopmaterial till samhällsplanerare. Utställningen ska även kunna användas av ungdomarna själva och i skolor där lärare vill jobba med den här frågan. Materialet ska uppmuntra till egna diskussioner och reflektion, säger Malin Henriksson.

Vandringsutställningen ska vara klar i oktober och först ställas ut på Östergötlands museum.

De får pengar från Boverket

Tre projekt runt om i landet visar hur man kan jobba med jämställdhet inom samhällsbyggnad. Nu får de pengar från Boverket.

■ Projektet ”Det könade landskapet 2.0” i Umeå kommun tilldelas 750 000 kronor från Boverket. Pengarna ska bland annat gå till att digitalisera bussturen i jämställdhet så att fler kan ta del av den. Läs mer: Bussresa öppnar för jämställt byggande.
■ Projektet ”Vuxna är inte ute på kvällen- ett gestaltningsprogram om ungas (o)trygghet”, lett av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) tilldelas 916 800 kronor av Boverket.  
■ Projektet ”Kulingen- en jämställd aktivitetsyta på Klostergården i Lund” tilldelas 1 125 000 kronor av Boverket. Läs mer: Tjejer ska få känna ägandeskap.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.