Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Uppfinnare för familjetradition vidare

Publicerad: 23 mars 2016, 06:29

Maud Spencer, vd Svalson, framför sitt höj- och sänkbara balkong och altanglas.

Kvinnor som uppfinner nya produkter till byggbranschen är kraftigt underrepresenterade. Bara tre procent av patentansökningarna mellan 2011-2016 gjordes av kvinnor. Men det finns några kvinnor som går mot strömmen.


– Jag tänker jämt på nya uppfinningar, säger Maud Spencer, vd för familjeföretaget Svalson i Öjebyn, som bland annat uppfunnit en höj- och sänkbar balkonginglasning.
Att uppfinna nya produkter går i Maud Spencers släkt. Hennes pappa och hans svåger startade företaget för 35 år sedan och en av de första produkterna företaget tog fram var den automatiserade receptionsluckan. Som så många andra uppfinningar var det ett problem som måste lösas som blev upphovet till patentet.
– En arkitekt hade fått i uppgift att förbättra receptionens ergonomi. Man funderade på att såga ut lite i skrivbordet för att receptionisten skulle nå bättre, men sen kom de på att man ju i stället kunde sätta en motor på öppningsluckan, säger Maud Spencer.
Uppfinningen har sannolikt räddat många kvinnors nackar och axlar och nu finns den öppningsbara receptionsluckan överallt.
Sedan dess har företaget fortsatt att hitta lösningar på kundernas utmaningar, med Maud som vd sedan 2005. Man jobbar nästan alltid tillsammans med kunder och entreprenörer i det arbetet. Men Maud brukar söka patentetet och äga det.
– Som vd är jag spindeln i nätet, jag äger företaget, kan produktionen och är den som letar efter återförsäljare som vill sälja vår produkt. Och om någon ska vilja sälja vår produkt i utlandet måste vi ha ett patent, annars vill ingen satsa, säger hon.
Maud Spencer brukar själv stå för patentets kostnader, men registrerar alltid alla namn som varit med och tagit fram idén, inklusive kunden.
Maud Spencer äger bland annat företagets storsäljarpatent - ett höj- och sänkbart balkongglas som drar in 15 miljoner per år.
– Jag ställde ut produkten på en bostadsrättsmässa och då kom en glasmästare som jobbat med installation av inglasade balkonger i 20 år och sa ”varför har ingen tänkt förut på att man kan sänka glaset neråt?”, då blev jag nöjd, säger hon.
Denna lösning gav i sin tur upphov till en ny uppfinning som man nu väntar på att få patent på, med en höj och sänkbar inglasning av en pool, som möjliggör att man ser poolen även när man har täckt för den.
Företaget tar fram säkert tjugo nya lösningar per år, men söker bara patent på kanske var tjugonde produkt.
– Vem som helst kan komma på en smart idé, men det är ofta svårt att kunna producera produkten till en bra kostnad och att tjäna pengar på patentet, säger Maud Spencer.
Under 2011-2015 kom det in 198 stycken patentansökningar till PRV inom klasserna för byggbranschen. Av dessa 198 var 6 stycken av ansökningarna med kvinnlig uppfinnare, varav 5 stycken som ensam kvinnlig uppfinnare och en ansökan delad mellan man och kvinna.
Det innebär att bara 2,7 procent av ansökningarna gjordes av kvinnliga uppfinnare inom byggbranschen, jämfört med genomsnittet på runt 6 procent. Eftersom kön inte anges i patentansökan har statistiken varit lite krånglig att ta fram och därför har denna analys gjorts först nu.
– Vi hade dock våra misstankar om att det var så här illa. Det är sorgliga siffror, men det handlar inte om att kvinnor inte är innovationsbenägna, utan snarare om att deras uppfinningar inte nödvändigtvis når de traditionella kanalerna, säger Frida Ekeberg som är avdelningschef för patentavdelningen.
Men kvinnor är inte lika dåligt representerade inom alla områden. När det gäller mer kvinnodominerade branscher, som design-, kemiteknik- och läkemedelsrelaterade patent är andelen kvinnor mycket högre.
Men PRV vill nu jobba med informationskampanjer för att få fler att förstå att om vi i Sverige blir bättre på att vårda och hitta värdet i våra immateriella tillgångar så kommer vi kunna förbättra vår tillväxt och vår konkurrens i en globaliserad värld.
– Men då kan vi inte bara använda halva befolkningens kreativitet och kompetens, utan måste fånga upp hela styrkan, säger Frida Ekeberg.
Maud Spencer håller med om att fler kvinnor borde satsa på att uppfinna nya produkter.
Det behövs nya uppfinningar inte bara från kvinnor utan från alla åldrar och gärna från andra branscher. Det är framför allt då det kan uppstå något nytt, när två branscher möts, säger hon.

Andra nyligen godkända patent

George Vancea: Snöröjare för automatisk snöjröjning av taket.
Magnus Bouveng: Modulbyggnad och en metod för att uppföra den som möjliggör snabba ungdomsboenden.
Lena Eliasson Ewald och Johnny Ewald: Tvåstegsgjutning av lättklinkergolv.
Anders Sjöberg: Lösning för avgasning av vägg.
Gerhard Svensson: Flexibel stockmatta som skyddar skogsmark från maskinernas framfart.
Marie Edholm: Stödanordning med ledstång.
Bo Widén: Kombination av cylinderlås och nyckelkombination som gör låset säkrare.
Torbjörn Eng, Magnus Windell, Patrik Johansson: Skyddande hölje till lastbil, båt, med en skyddande textil som förstör sågklingan på en eventuell motorsåg.
Marika Marton: Spärranordning för persiennsnöre.

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.