Jämställdhet
Varannan damernas i Lindbäcks megafabrik
Publicerad: 17 december 2015, 16:17
När byggföretaget nu investerar nära en halv miljard kronor i en ny husfabrik vill man samtidigt slå ett slag för en mer jämställd byggbransch.
Snart är det klart för byggstart av Europas modernaste produktionsanläggning av flerbostadshus på Haraholmen i Piteå. Fabriken ska tredubbla Lindbäcks produktionskapacitet.
Fabriken väntas ge 150 nya arbetstillfällen och på Lindbäcks är ambitionen att hälften av de anställda ska vara kvinnor.
– Byggindustrin i dag är så mansdominerad och tyngd av att inte vara attraktiv för kvinnor. Vill man ändra på det måste man bestämma sig för att göra det, säger Stefan Lindbäck, vd på företaget.
Lindbäcks gör en jätteinvestering på 480 miljoner kronor i sin nya anläggning. I den nya fabriken kommer det att behövas en rad olika kompetenser allt från rörmokare, plattsättare, golvläggare, truckförare, produktionstekniker till planerare av olika slag.
– I den nya fabriken kommer det inte att vara några muskelyrken utan hjärnyrken. Då har vi inte råd att tappa hälften av den tillgängliga kompetensen, säger Stefan Lindbäck.
Han tror att det är viktigt för kompetensförsörjningen i framtiden att man lyckas attrahera den andra hälften av befolkningen också.
– I byggbranschen är det inte många som är verksamma efter 60 år, men om vi kan skapa en sådan arbetsmiljö som gör det möjligt att jobba fram till pensionen så får vi också mer tillgång till männen i branschen.
Satsningen på varannan damernas handlar inte heller bara om män och kvinnor. Det är ett sätt att öka mångfalden i branschen generellt också.
– Men en blandad arbetsstyrka blir det också ett bättre mentalt klimat, säger Stefan Lindbäck.
I Lindbäcks nuvarande fabrik jobbar 10 kvinnor och 120 män. Beslutet att satsa på att varannan anställd ska vara kvinna i den nya anläggningen togs för ett par månader sedan.
– Vi kom till en punkt där vi var tvungna att ta beslut om vilken inriktning vi ville ha i den nya anläggningen. Vår målbild var hälften kvinnor. Då fanns ett antal saker att ta ställning till exempelvis hur omklädningsrummen skulle se ut, säger Stefan Lindbäck.
Han tror att visionen är möjlig att förverkliga.
– Ja, det tror jag, om vi gör kloka rekryteringsbeslut, men vi måste aktivt jobba för det, säger Stefan Lindbäck.
Bland annat ska man samarbeta med gymnasieskolan så att det blir tidigt känt att och att kvinnor får upp ögonen för byggbranschen.
– Vi måste också se till att ha bra arbetsledare som gör att tjejerna och andra minoriteter känner sig inkluderade och inte ses som en annan grupp, säger Stefan Lindbäck.