Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

"Vi tappar en massa innovationskraft"

Publicerad: 23 mars 2016, 06:29

Malin Mohr, informationschef på Svenska Uppfinnarföreningen.

Svenska uppfinnarföreningen har tidigare inte haft hårda fakta på hur dåligt ställt det är med jämställdheten i uppfinnarbranschen. Att det är så illa ställt är en besvikelse.


– Vi tappar en massa innovationskraft på det här sättet, säger Malin Mohr, informationschef.
Sverige har ett ganska generöst innovationsstödssystem, menar Malin Mohr. Att kvinnor inte väljer att ta del av det tror hon bottnar djupt och många gånger omedvetet, i att kriterier och urval bygger på av män författade regelverk med inslag av deras normer och värderingar.
– Vi har inte specifikt undersökt varför det är så här, men vi ser varje dag att de som bedömer kriterier och regelverk och de man kan rådfråga är män. Systemet är på mäns villkor, säger hon.
Kvinnor tar dessutom mindre risker än män.
– Kvinnor är mer försiktiga på att skuldsätta sig, och då särskilt i sina företag. Det är främst män som tar del av lån och bidrag inom innovationssystemet. De erbjudanden som finns känner kvinnor sig inte tilltalad av, för de är på männens villkor. Det är tydligt att alla medborgare i Sverige inte har samma möjligheter, säger Malin Mohr.
Föreningen som själva i alla fall har 17 procent kvinnliga medlemmar har jobbat med att handleda uppfinnarkvinnor och därigenom fått många att starta nya företag.
De står även bakom utmärkelsen ”årets uppfinnarkvinna”.
–Vi har satt kvinnligt uppfinnande på agendan, och vet att det finns massor av kvinnor som vill förverkliga sina idéer, men det finns synliga och osynliga hinder på vägen som vi måste ta bort, annars får vi ingen utveckling.

Relaterade artiklar

Uppfinnare för familjetradition vidare

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.