Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Antalet kontrollansvariga måste mångdubblas

Publicerad: 23 februari 2012, 15:15

Antalet certifierade kontrollansvariga måste mångdubblas före årets slut. Annars riskerar Sverige att drabbas av byggstopp.


Byggstopp hotar i Sverige. Den varningen kommer från Stig Åkerman på Boverket.

Bakgrund: I dag finns cirka 900 certifierade kontrollansvariga men behovet uppskattas till 4 000–8 000.

Efter årsskiftet måste alltid en certifierad kontrollansvarig anges i samband med bygglovsansökan.

– Intresset för att certifiera sig är svalt. Vissa människor har en tendens att vänta in i det sista när det ska göra något, säger Stig Åkerman.

För att täcka behovet måste ytterligare minst 3 000 kontrollansvariga certifieras före årets slut.

– Jag pratade nyligen med ett av certifieringsföretagen och de har många ärenden just nu. Så vi ser kanske ett uppsving i intresset, säger Stig Åkerman.

Även Ulrika Nolåker, byggnadsinspektör i Ale kommun och ordförande i Föreningen Sveriges Bygginspektörer, är oroad.

– Än så länge märks inga problem eftersom det är tillåtet att anlita kontrollansvariga som inte är certifierade fram till årsskiftet. Men här är en tickande bomb som kommer att brisera i höst, säger Ulrika Nolåker.

Hon anser att Sverige behöver en helt ny grupp med företag specialiserade på att fungera som kontrollansvariga för att systemet ska fungera.

– Kompetensen kommer att försvinna från byggföretagen. Jag har pratat med flera byggföretag och de säger att de inte ser någon anledning att utbilda och certifiera sina gamla kvalitetsansvariga enligt de nya reglerna för kontrollansvariga, säger Ulrika Nolåker.

Hon pekar på att de kontrollansvariga enligt den nya lagstiftningen måste ha en oberoende ställning gentemot byggföretagen. Därför anser många byggföretag att de inte har någon direkt nytta av att lägga pengar på att utbilda och ha egna kontrollansvariga.

DNV, SP Sitac och Swedcert – de tre företag som har rätt att certifiera kontrollansvariga – rapporterar att många av dem som certifierar sig har en annan bakgrund än kvalitetsansvarig och bekräftar därmed Ulrika Nolåkers bild.

Ulrika Nolåker funderar på om det kan bli så att övergångsreglerna förlängs för att förhindra byggstopp.

– Det känns nästan som att det är det enda som återstår. Men i höst får vi mer klart för oss hur det ligger till.

Magdi Dobi, ordförande för Kontrollansvarigas Riksförening, känner däremot ingen oro.

– Att det skulle bli brist är en hypotes. Ett år borde räcka för att utbilda de kontrollansvariga som behövs, säger hon.

Magdi Dobi anser att det som krävs är att alla i branschen börjar efterfråga certifierade kontrollansvariga.

– Om det finns en efterfrågan kommer folk att certifiera sig. Utbildningen tar bara två, tre dagar och kostnaden är försumbar så jag ser inte att det finns några hinder, säger Magdi Dobi.

Stig Åkerman, Ulrika Nolåker och Magdi Dobi är alla i grunden positiva till den nya lagen om kontrollansvariga. Bland annat för att ansvarsområdena är tydligare.

Ulrika Nolåker tycker också att det är positivt att den kontrollansvarige får en mer opartisk ställning.

SKARPT LÄGE VID ÅRSSKIFTET
Enligt nya plan- och bygglagen som trädde i kraft 2 maj 2011 ersätts de tidigare kvalitetsansvariga av kontrollansvariga. En kontrollansvarig har utökade arbetsuppgifter jämfört med en kvalitetsansvarig, måste vara certifierad och ha en oberoende ställning gentemot byggaren. Från den 1 januari 2013 kommer bygglov endast att beviljas när en certifierad kontrollansvarig anges i samband med ansökningen.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.