Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Bemanningsföretag satsar på byggbranschen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Bemanningsföretaget Adecco gör en satsning på bygg -och anläggningsbranschen. De räknar med att komma igång i början av 2006 - och vara marknadsledande i slutet av året.

-Vi ser att det kommer att bli stor brist på yrkesarbetare de närmsta åren och kommer därför att rekrytera byggnadsarbetare för uthyrning till byggföretagen, säger Mats Brändström, tjänsteområdeschef, bygg och anläggning.

Utländsk arbetskraft i byggbranschen har ofta följts av diskussioner om social dumpning. Mats Brändström betonar därför att deras personal, som rekryteras i Sverige, Tyskland och Polen, kommer att vara anställda i svenska Adecco med svenska kollektivavtal.

Det innebär att den som är uthyrd till ett bygge alltid tjänar lika mycket som byggföretagets egna arbetare på arbetsplatsen och därmed tar del av ackordet.

-Så ser bemanningsavtalet ut och det kommer vi att följa. Det ska inte vara någon skillnad mellan den som är uthyrd och andra anställda på en arbetsplats, säger Mats Brändström.

Bemanningsföretagen som satsat på byggbranschen har haft stora problem. Manpower la ner hela sin byggsatsning för ett par år sedan medan Exandera Mera och Helpman var i konflikt med Byggnads. Den har fortfarande inte avgjorts av Arbetsdomstolen men företagen växer efter att ha enats med facket.

-Jag tror att våra satsningar skiljer sig mycket åt och vi kommer in nu när branschens är het, säger Mats Brändström.

Han säger att de inte tittat så mycket på konkurrenterna utan startat med ett vitt ark för att skapa en lösning som passar Adecco och som facket kan köpa.

-Vi har haft positiva kontakter med Byggnads, både centralt och lokalt på olika platser.

Företaget har inga klara avtal om uthyrning men Mats Brändström bedömer ändå marknaden som god.

-Byggföretagen har kort framförhållning när de behöver personal till ett projekt men vi har träffat de större företagen och de har reagerat positivt på vår idé. De behöver samarbetspartners och tycker att våra lösningar är bra.

Är det framförallt mot storföretagen ni riktar er?

-Nej, jag tror också att många underentreprenörer till de större företagen kommer att bli våra kunder. Det blir en blandning.
Adecco har 40 lokala kontor i Sverige och omsatte drygt en miljard kronor 2004. Rekryteringen sker nu både i Sverige. I Polen och Tyskland sker det med hjälp av företagets samarbetspartners. Utländska arbetare kommer att erbjudas 300 timmars språkutbildning före uthyrning.

Inför byggsatsningen har Adecco tittat mycket på sin verksamhet i Norge där de har drygt 1000 arbetare uthyrda, de allra flesta från Polen.

-Om byggmarknaden fortsätter att utvecklas positivt finns absolut möjligheter till samma utveckling som i Norge, säger Mats Brändström.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.