måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Bli chef? Självklart för ingenjörerna!

Publicerad: 3 november 2022, 14:52

Åtta av tio ingenjörer under 40 år vill bli chef, visar en ny rapport.

Foto: Getty Images

Tuffa förutsättningar under pandemiåren har inte avskräckt unga ingenjörer att vilja bli chefer. Resultaten i en rapport från Sveriges Ingenjörer ger en positiv bild av chefsrollens framtid.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Ingenjörerchefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom bygg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


De senaste årens rapportering har handlat om att allt färre vill bli chefer. Bland annat drogs slutsatsen i en rapport från Ledarna förra året. Men en färsk undersökning från Sveriges Ingenjörer ger en annan bild. Över tusen medlemmar i fackförbundet har svarat på frågor om chefsrollen och en något överraskande slutsats är att en stor majoritet, 80 procent, av ingenjörerna under 40 år kan tänka sig att ta en chefsroll. Ingenjörer under 30 år är ännu mer sugna på chefskapet – 91 procent kan tänka sig att jobba som chef.

–Trots en stor arbetsbörda och nya förutsättningar med medarbetare på distans är intresset stort för att blir chef, vilket är glädjande, säger André Pierrou, chef för Medlemsutveckla och rekrytera på Sveriges Ingenjörer i en kommentar till rapporten.

André Pierrou, chef för Medlemsutveckla och rekrytera på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer

De som är chefer i dag svarar också i stor utsträckning att de inte ångrar sitt val. 83 procent hade tackat ja till att bli chef i dag om de på förhand hade vetat vad rollen innebar. En majoritet är också nöjd med sin arbetssituation.

Läs även: Platschefens bästa tips till blivande chefer: ”Man behöver kunna ta snabba beslut” 

De som har varit chef tidigare, men inte är det längre svarar i de flesta fallen att de har bytt arbetsgivare eller velat ha andra arbetsuppgifter. Flera svarar också att de kan tänka sig att ta en chefsroll igen.

I framtiden vill cheferna i undersökningen lägga mindre tid på uppföljning och mer på utveckling. De flesta vill arbeta mer med att bygga team och coacha sina medarbetare.

Att skapa en attraktiv och sund arbetssituation för chefer inom ingenjörsbranscherna är väldigt viktigt, menar fackförbundet.

– Med den betydande strukturomvandling vi står inför, där ingenjörerna spelar en nyckelroll, är det viktigt att man kan rekrytera bra ingenjörschefer. Därför behövs ett realistiskt åtagande både vad gäller antal medarbetare och arbetstid, säger André Pierrou.

Rapportens slutsatser i korthet

Över sju av tio chefer är nöjda med sin arbetssituation

 

83% av cheferna skulle ha tackat ja till att bli chef i dag om de på förhand hade vetat vad rollen inneburit 

 

79% av ingenjörer under 40 år svarar att de kan tänka sig att bli chef 

 

För hög arbetsmängd rangordnas som den mest krävande utmaningen i chefsrollen. 

 

De dominerande förklaringarna till att tidigare chefer lämnat sitt uppdrag är byte av arbetsgivare eller att man velat ha andra arbetsuppgifter 

 

Chefer vill framöver arbeta mer med strategi och ägna mer tid åt sina medarbetare

 

Källa: Rapporten Åtta av tio ingenjörer under 40 år vill bli chef från Sveriges Ingenjörer

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev