Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Brist på arbetskraft bromsar Stockholmsbyggare

Publicerad: 16 november 2016, 10:47

Stockholms byggbransch fortsätter gå kräftgång. Det är arbetskraftsbristen som är problemet, visar Stockholmsbarometern för tredje kvartalet 2016, som presenterades av Stockholms handelskammare.


Byggbehovet i huvudstadsregionen är skriande, men ändå står byggbranschen och stampar eftersom det saknas personer som kan jobba på byggarbetsplatserna. Generellt är arbetskraftsbristen den högsta på åtta år, men byggbranschen sticker ut mest.

– Det är särskilt mycket arbetskraftsbrist i just byggbranschen, men det är klart att det även finns andra hinder som gör att byggandet inte ökar mer. Det handlar till exempel om bristen på tillgång till mark, kommande regleringar som gör att byggbolagen avvaktar, och osäkerhet kring hur amorteringskrav och skuldkvotstak kommer att påverka, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

En ironisk detalj för just byggbranschen är också att arbetskraftsbristen blir större just för att det byggs för lite.

– Var femte företag i vår undersökning säger att de misslyckats med rekryteringar just för att den tilltänkte nyrekryterade inte kunnat hitta någonstans att bo och tackat nej till jobbet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Elisabeth Martin är vd på Stockholms byggmästarförening. Hon säger att medlemsföretagen absolut känner av bristen på arbetskraft.

– Det som saknas är erfarna projektledare och platschefer och arbetsledare – de som ska se till att projekt blir verklighet. Tyvärr är denna yrkeskategori inte något man bara trollar fram och snabbutbildar, säger hon.

Därför gäller det för byggföretagen att tänka i nya banor.

– En möjlighet är att rekrytera personal från andra branscher som redan kan projektledning eller har jobbat mot kunder på annat sätt och som kan anställas som stödpersonal. En annan möjlighet är att rekrytera bland nyanlända. Men där behövs ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och att de jobbar mer som ett rekryteringsföretag som matchar arbetssökande och företag. De är på väg i den riktningen nu och det tycker jag är bra, säger Elisabeth Martin.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.