Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Brist på arbetskraft sätts under lupp

Publicerad: 1 december 2016, 09:40

Martin Arkad från Järntorget, Ylva Disheden från Länsstyrelsen, Heléne Hill från Huddinge kommun, Tommy Andersson från Näringsdepartementet, David Finch från Arbetsförmedlingen och Christian Rosenhamer från NCC.

Foto: Martina Strand Nyhlin

Bristen på arbetskraft i Stockholm är stor och gör byggtakten blir långsammare. I förra veckan diskuterades problemet på Stockholms Byggmästareförenings frukostseminarium. "Jag ser en risk att vi får kvalitetsproblem framöver. Många anställda lyfts upp för tidigt till ansvarspositioner", säger Martin Arkad, vd på Järntorget.


Länsstyrelsens arbetsmarknadsprognoser visar att arbetsmarknaden inom byggindustrin kommer att växa med cirka 11 procent i Stockholm till 2025. Främst kommer personer i arbetsledande position saknas, något byggföretagen på frukostmötet märkt av.

– En platschef hos oss har numera ansvar för 100 lägenheter istället för tidigare 25 stycken. Vi skippar alla små projekt, det får de små bolagen ta hand om, säger Martin Arkad.

NCC berättade om sina tre egna gymnasieskolor som syftar till att få ut platschefer i produktionen. De har även startat ett program i samarbete med kunskapsskolan där de varvar teori och kompletterande utbildning för personer med utländsk utbildning. Men där sätter byråkratin käppar i hjulen.

– Jag har erfarna jurister och rekryterarare till min hjälp men stöter ändå på problemen. Jag efterlyser något enkelt sätt att få hjälp här, säger Christian Rosenhamer från NCC.

Kommunernas planavdelningar sågs av byggföretagen som en bromskloss – eftersom projekt fastnar där på grund av att personalbrist.

Heléne Hill, samhällsbyggnadsdirektör på Huddinge kommun höll med om att de har stora rekryteringsproblem.

– Jag tror ett problem är att byggbranschen har dåligt rykte för det är lite slit och släng när byggkonjunkturen viker. Staten måste skapa stabilitet så unga vågar satsa på en utbildning, säger hon.

Från myndigheternas håll görs en del för att förbättra situationen. Arbetsförmedlingen satsar mer på arbetsgivarperspektivet sedan man fått ny generaldirektör. Och regeringen utreder just nu lösningar för att säkra bemanningen i byggbranschen och resultatet av deras utredning kommer i december.

– Förenklingar av olika former av anställningsstöd ligger till exempel i vårt perspektiv på kort sikt, säger särskilde utredaren Tommy Andersson.

Några av panelens idéer för att lösa rekryteringsproblemet

”Hitta alternativa karriärvägar för personalen på planavdelningen för att öka attraktiviteten.”
Heléne Hill, stadsbyggnadsdirektör Huddinge kommun.

”Skapa en funktion som hjälper till administrativt vid anställning av utlandsfödda och vid validering av deras utbildningar.”
Martin Arkad, vd Järntorget.

”Underlätta flexibiliteten på arbetsmarknaden. Man kan inte förväntas välja när man är femton vad man ska jobba med 50 år framåt.”
Christian Rosenhamer, utbildningschef, NCC Group.

”Vi startar ett branschråd under våren 2017 och ska även ha en branschvecka under året.”
David Finch, Arbetsförmedlingen.

”Fundera på om industriellt byggande kan hjälpa till?”
Tommy Andersson, regeringens utredningssamordnare.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.