Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Bygg hetast på arbetsmarknaden

Publicerad: 8 februari 2018, 10:18

Yrken inom bygg toppar listorna på jobb där bristen kommer att vara som störst om fem år.

Foto: Elin Bennewitz

Går du en utbildning inom bygg? Då har du störst chans av alla att få jobb. Arbetsförmedlingens statistik visar att bygg och anläggnings-yrken toppar listorna på jobben där det råder störst brist på arbetskraft de kommande fem åren.


När Arbetsförmedlingen presenterar sin statistik över framtidsutsikten för 200 yrken hamnar bygg i topp. För yrken på högskolenivå är civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning det yrke där bristen på arbetskraft kommer att vara störst de kommande fem åren. På fjärde plats återfinns ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning.

Även på listan på yrken på lägre utbildningsnivåer är det byggrelaterat som dominerar. På första plats finns betongarbetare, följt av byggnads- och ventilationsplåtslagare. På tredje plats finns installations- och serviceelektriker och en bit längre ner på topp tio finns murare samt träarbetare och snickare.

– Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt och en utbredd brist på arbetskraft inom flera yrkesområden. Det ger goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10 yrken. Men det krävs minst gymnasieutbildning för att få en långsiktig etablering på arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Sveriges Byggindustrier uppmuntrar att fler söker sig till bygg.

– Bygg ger en enorm möjlighet för unga och nyanlända att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Branschen har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, och fortsätter:

– Betongarbetare, byggnadsplåtslagare, snickare och ingenjörer är alla framtidsyrken i arbetet med att rusta Sverige för 11 miljoner invånare. Inte minst föräldrar med tjejer får gärna uppmuntra sina barn att välja bygg inför gymnasiet.

Yrken på högskolenivå med störst brist om fem år

■ Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning
■ Förskollärare
■ Grundutbildade sjuksköterskor
■ Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning
■ Läkare
■ Lärare i yrkesämnen
■ Mjukvaru- och systemutvecklare
■ Röntgensjuksköterskor
■ Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård
■ Speciallärare och specialpedagoger

Yrken på övriga utbildningsnivåer med störst brist om fem år

■ Betongarbetare
■ Byggnads- och ventilationsplåtslagare
■ Installations- och serviceelektriker
■ Kockar och kallskänkor
■ Lastbilsförare
■ Motorfordonsmekaniker
■ Murare
■ Träarbetare och snickare
■ Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende
■ VVS-montörer

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.