onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

”Byggavtalet är kostsamt och tidskrävande”

Publicerad: 26 september 2016, 09:19

Sveriges Byggindustriers nationalekonom Johan Deremar ser flera förklaringar till att antalet anställda minskar . Foto: Rosie Alm

Storbyggarna omsätter mer men anställer färre. "Det är en trend som vi har sett under en längre tid nu", säger Sveriges Byggindustriers nationalekonom Johan Deremar.

Ämnen i artikeln:

Johan DeremarByggavtaletkollektivavtal

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Antalet anställda i de 50 största byggbolagen uppgick till 47 619 personer förra året. Det är en minskning med sju personer sedan 2014.

Företagen på tio i topp-listan ökade sina anställda med 128 personer medan övriga 40 företag på listan minskade antalet anställda med 1,8 procent jämfört med år 2014. Samtidigt ökade det totala antalet sysselsätta i hela byggindustrin med 3,8 procent år 2015 jämfört med år 2014.

Läs mer: Peab är det största byggföretaget.

Sveriges Byggindustriers nationalekonom Johan Deremar ser flera förklaringar till att antalet anställda minskar i storbolagen trots att branschen går för högtryck.

Den första delförklaringen är att storbolagen i allt högre utsträckning anlitar underentreprenörer.

– Det är en trend som vi har sett under en längre tid nu. Det är uppenbart att viljan att anställa personal minskar bland de största företagen. Det är för att få större flexibilitet, säger Johan Deremar.

Han tror att oviljan att anställa till viss del förklaras av byggavtalets utformning.

– Jag tror att flera av storbolagen drar sig för att anställa i och med att vi i varje avtalsrörelse drabbas av stridsåtgärder. Att förhandla om lönerna var sjätte vecka är också kostsamt och tidskrävande att administrera och den bördan ökar med antalet anställda. Vi har väldigt många lönetvister i vår bransch och så ska det inte vara. Då blir det lättare att anlita specialföretag och köpa in de tjänster man behöver, säger Johan Deremar.

Han tycker att det är viktigt att få en diskussion kring utformningen och tillämpningen av branschens kollektivavtal för att göra det mer attraktivt för bolagen att anställa.

– Det är inte önskvärt att avtalen blir ett hinder för anställning. Avtalet ska uppmuntra anställning. Om vi fick ett mer modernt kollektivavtal så skulle vi se mer normala mönster för anställningarna – att när det går bra i byggbranschen skulle även storbolagens anställningar öka, säger Johan Deremar.

Den andra delförklaringen han urskiljer är att företagen har anpassat personalstyrkan för att kunna upprätthålla lönsamheten i en bransch med allt tuffare konkurrens.

Den tredje delförklaringen är att bolagen faktiskt har förbättrat sin produktivitet och därmed producerar mer med samma eller mindre personalstyrka.

– Även om byggbranschen ofta beskylls för dålig produktivitetsutveckling, så sker det nog en viss produktivitetsförbättring. Till exempel det som ni skrev om i förra numret av Byggindustrin om hur Bonava nästan halverat tiden för att producera bostäder, säger Johan Deremar.

Relaterade artiklar

Peab är det största byggföretaget

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev