Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Byggbranschen ger 12 000 nya jobb nästa år

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

AMS förutspår 12 000 nya jobb i byggbranschen nästa år.

Byggsektorn utgör därmed, tillsammans med den privata tjänstesektorn, lokomotiv när nu den goda konjunkturen slutligen börjar ge genomslag även i sysselsättningen, enligt AMS arbetsmarknadsprognos. Totalt beräknar AMS att 66 000 personer kommer att få sysselsättning under nästa år. Paradoxalt nog ökar samtidigt arbetslösheten, om man inkluderar personer i arbetsmarknadspolitiska program, med en tiondels procentenhet. Det indikerar att fler personer kommer att delta i olika åtgärder, däribland så kallade plusjobb, men ökningen beror också på att antalet personer som står till arbetsmarknadens förfogande ökar.

Jobben inom byggnadsverksamhet är dock "riktiga" jobb. Efterfrågan på arbetskraft de senaste sex månaderna har överträffat de förväntningar företagen uttryckte i vårens intervjuundersökning och därför har förväntningarna inför 2006 skrivits upp. Bostadsbyggandet driver på utvecklingen men under 2006 kommer dessutom anläggningssidan att gå starkt framåt.

Bostadsinvesteringarna ökade med 16 procent under 2004 och ökningen kommer sannolikt att bli ännu större för 2005. Mest ökar bostadsbyggandet i Hallands och Uppsala län. Enligt AMS prognos kommer 33 000 bostäder att påbörjas under 2006, vilket är nära en tredubbling sedan 1998.

Stora delar av ökningen på anläggningssidan kan hänföras till några stora järnvägsprojekt, men även 3G-utbyggnad och investeringar på energisidan kommer att öka. 2005 har däremot varit något av ett mellanår, vilket hänger samman med att både Södra länken i Stockholm och stora delar av Götaleden i Göteborg blivit klara. Nästa år kommer däremot anläggningsbyggandet att öka med 10 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.