Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Byggbranschen har föryngrats

Publicerad: 12 november 2010, 14:03

Fram till 2025 går 95 000 personer inom byggbranschen i pension från byggbranschen. Fler måste utbildas.


Byggbranschen har under en längre tid haft en hög medelålder, men till följd av många rekryteringar under de goda åren 2006-2007, har medelåldern sjunkit.

Pensionsavgångarna fram till 2025 motsvarar 35 procent av arbetskraften och är ungefär lika mycket som genomsnittet på arbetsmarknaden.

Men Arbetsförmedlingens bedömning är att byggnäringen kommer att växa på sikt och att det behövs betydligt fler nyrekryteringar än de nära 100 000 som går i pension.

För att upprätthålla sysselsättningen på oförändrad nivå krävs att fler utbildas, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Pensionsavgångarna kommer att bli störst i glesbyggdskommuner, medan storstäder och förortskommuner har en jämnare åldersfördelning. Flest åldersavgångar blir det i Västernorrlands och Norrbottens län. Motpoler är Stockholms och Uppsala län.

De största pensionsavgångarna sker fram till och med 2014, utom i storstäderna där flest går i pension i början av 2020-talet.

Inom de byggyrken som återges i tabellen kommer de största åldersavgångarna att ske fram till och med 2025.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.